torsdag 5 april 2018

FILM: The Mountain Between Us - Iskall survival-story och heta känslor i rom-surv-film

Den stora kärleken uppstår mellan en anonym golden retriever och filmstjärnan Kate Winslet.Regi: Hany Abu-Assad 
Titel: The Mountain Between Us
Manus: J. Mills Goodloe, Chris Weitz
Medverkande: Idris Elba, Kate Winslet, Beau Bridges, Dermot Mulroney m.fl.
USA, 2017
Fox-Paramount

Rom-com är ett vedertaget begrepp. Kanske kommer framgångarna med The Mountain Between Us att mynta ett nytt begrepp - rom-surv. För heta känslor kontrasteras mot alla iskalla faror som två överlevande måste övervinna efter en flygplanskrasch. Skador, kyla, ont om mat, inga kommunikationer, en puma som anfaller ... och så har de en hund att försörja med mat också.

Kate Winslet är fenomenal --- men det såg vi ju redan i Titanic att hon kan överleva det mesta.

Talang kan både lyfta och rädda ett tunt material. Egentligen är det inte mycket till story --- två människor plumsar fram genom snön i en oändlighet, i en oändlig vildmark, och samtidigt blir de kära i varandra. Men bra skådespelare och en mycket skicklig regissör får filmen att se ut som ett mästerverk i stil med Out of Africa och Laurence of Arabia.

Det är också väldigt ovanligt idag med stora bionyheter (eller stora filmer på DVD/BD/VOD) där kärlekshistorien är mellan vanliga, vuxna människor.
Inte tonåringar i en dystopisk framtidsvärld eller superhjältar i en galax någonstans långt, långt borta.

Det här är Idris Elbas första "romantic lead". Kate Winslet är så klart en veteran i genren.

Upplägget är riktigt bra och spännande. Två främlingar, en läkare som beter Ben (Idris Elba) och en fotograf  som heter Alex (Kate Winslet) försöker via ett chartrat privatplan ta sig från Idaho under en snöstorm --- han har bråttom hem till en patient, hon har bråttom hem till sitt bröllop. Men ack, genvägar äro senvägar ... Snart ångrar de att de inte väntade på nästa reguljärflygplan. De kraschar i de snöiga bergen, där de desperat försöker överleva och ta sig tillbaka till civilisationen. Inte oväntat lär de känna varandra och en stark relation utvecklas --- och med sig har de en underbar golden retriever (min favorit i filmen) som faktiskt spelar en stor roll i handlingen.

Kombinationen av Elba och Winslet är ju en dröm, och dessutom står Hany Abu-Assad (som ligger bakom den Oscarsnominerade Muren och Paradise Now) för regin. 

Importen av utländska regissörer till Hollywood funkar inte alltid så bra, men den här gången klaffar det.

Dialogen kunde ha varit bättre --- när saker ska "avslöjas" efter att över halva filmen har gått (som att Ben har en död fru) - är det ingen överraskning alls. Efter tio minuter frågar Alex om han ringde någon innan kraschen, "ringde du inte din fru?" och Idris Elba har ett så plågat  ansiktsuttryck att man direkt tänker - "jaha, hon har dött av någon sjukdom och det såret har inte läkt än". Och det intrycket stämde precis och avslöjade hela "hemligheten". Elba och Winslet är så bra när de inte behöver säga något --- de kan säga en hel del och berätta en hel livshistoria bara med sina ansiktstryck.

Filmen har drag av  gamla klassiker, som en modern Skriet från Vildmarken, korsat med romantiken från Doktor Zjivago ...

Tyvärr gick denna film aldrig upp på svensk bio --- det hade varit pampigt att de den här berättelsen på stor duk. Vidderna är som gjorda för det. Men kammarspelet fungerar minst lika bra i det lilla formatet.

Två personer och en hund. En bra film behöver tydligen inte mer.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar