lördag 7 april 2018

Bokbarnet - Konstnärligt högklassigt äventyr för alla åldrar!

Författare: Oliver Jeffers
Titel: Bokbarnet
Originaltitel: A Child of Books
Illustrationer: Oliver Jeffers och Sam Winston
Översättning. Annika Thor
ISBN: 9789163895463
Bonnier Carlsen

En liten flicka på en flotte seglar iväg över ett hav av bokstäver, ett hav av ord --- en ocean av berättelser. Där finns Nils Holgerssons underbara resa, Greven av Monte Cristo, Kidnappad, Gullivers resor, Robinson Crusoe ... De stora klassikerna - med undantar av Nils Holgersson - var inte avsedda som barnböcker när de först skrevs (fast en del av dem har kommit ut i förenklade, förkortade upplagor). En våg som består av textutdrag från Nils Holgerssons underbara resa och Pinocchio och (passande nog) En världsomsegling under havet tar flickan till en liten pojke som hon bjuder med på sin resa och snart promenerar de på en väg gjorda av orden från Alice i Underlandet och klättrar över berg gjorda av sagan om Peter Pan och Wendy. De letar skatter i mörkret och runtom dem svävar eller fluten orden från Robert Louis Stevensons Skattkammarön.

I sagoskogen kan man leka kurragömma och alla sagoträden besår av sagoböcker och alla grenarna är sagor som Hans och GretaDen fula ankungenGuldfågeln eller Rödluvan. De gungar på moln gjorda av klassiska gamla barnkammarramsor ... väl hemma igen ser man att husen förvandlas till böcker, som Den hemlighetsfulla trädgården och Heidi och nyckeln  till alla husen... den har en lapp fastknuten vid sig, där det står att fantasin är fri.

Bokbarnet är ett prisbelönt och kritikerrosat samarbete mellan författaren och illustratören Oliver Jeffers och konstnären Sam Winston - Winston har stått för den grafiska designen (vågor gjorda av Nils Holgerssons underbara resa, en väg gjord av Alice i Underlandet och så vidare) och Oliver Jeffers har ritat Bokbarnet och hennes kompis och skrivit den här berättelsen. 
A match made in heaven!

Den här boken är så sanslöst vacker, en allåldersbok i ordets bästa mening, det finns så många sätt på vilket man kan ta till sig den här boken, det är en stor skönhetsupplevelse bara att bläddra i den och man kan återkomma till olika uppslag gång på gång och upptäcka nya detaljer eller se dem på nya sätt. Det här är en högklassig konstutställning i bokform. En blivande klassiker som hyllar klassikerna!

Oliver Jeffers står även bakom en annan modern klassiker - Kritorna protesterar. Att klä ut sig till färgkrita på Halloween (för bus eller godis) har uppenbarligen blivit en ny favorit bland småglin i USA.

Svarta leggings, en t-shirt i vilken kritfärg du tänker vara och så en papp-strut (eller mössa, om du vill vara trubbig krita) i matchande på huvudet --- och vips är du färdig!

Tänkte Jeffers på det när han gjorde boken? Att all utklädning inte behöver vara svindyr?

Att fantasin är - ska vara - fri?

Det finns så mycket man kan göra med bokstäver.

Och med en ask kritor.

Läs även: Kritorna protesterar!

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar