söndag 15 april 2018

FILM: Skärgårdsflirt och Grabbarna i 57:an - klassisk "buskis" firas i nytt DVD-släpp - med några av Sveriges folkkäraste skådespelareGubbarna i Musikaliska Gänget ... Sune Mangs, Arne Källerud, John Harryson och Bert-Åke Varg.


Söderkåkar, Skärgårdsflirt, Grabbarna i 57:an ...

Gideon Wahlberg är för svensk buskis och pilsnerfilm vad Ingmar Bergman är för svensk finkulturell film. Det är omöjligt att tänka sig svensk friluftsteatertradition - och svensk komedifilm och TV - utan Gideon Wahlberg. Hans arv lever i allra högsta grad kvar och den nya pjäsen som ska spelas på Vallarna i sommar, Pilsner och Penseldrag, är baserad på Gideon Wahlbergs klassiker Grabbarna i 57:an. Det kan mycket väl bli sommarens roligaste upplevelse! 

Uppsättningen på Vallarna brukar också spelas in och ges ut som DVD av Majeng Media (missa inte den Nils Poppe inspirerade pjäsen Soldat Fabian Bom som kommer ut på DVD den 25 juni i år!) - och redan NU kan man njuta av föregångaren till Pilsner och Penseldrag OCH dramat Skärgårdsflirt i en splitterny generös dubbelutgåva från Majeng Media.

Gideon Wahlbergs "buskis" hade sina live-premiärer under 1930-talet (då även svensk pilsnerfilm hade sin storhetstid) men många av de allra bästa filmatiseringarna av Gideon Wahlbergs verk gjordes för svensk TV på 1970-talet: Söderkåkar, Skärgårdsflirt och Grabbarna i 57:an. Här medverkar la créme de la créme av svensk, folkkär skådespelarelit, som Bert-Åke Varg, Sune Mangs, Inga Gill, Anita Wall, John Harryson, Monica Zetterlund, Hjördis Petterson, Sten Åke Cederhök ... och man har fångat den vänligt humoristiska andan och kärleken till det enkla livet på landsbygden med perfekt lyhördhet. Hårt arbete, spirande kärlek, hårt festande, och så en sup och en sjungen visa och många skratt ... och så klart lyckligt slut! Det är ingredienserna i en Gideon Wahlberg succé!

Grabbarna i 57:an eller Musikaliska gänget 

Grabbarna i 57:an eller Musikaliska gänget är en svensk TV-serie från 1978 med manus och regi av Bernt Callenbo. Serien är baserad på ett folklustspel av Gideon Wahlberg som hade urpremiär på Tantolundens friluftsteater 1935. Den blev även "pilsnerfilm" För filmen från 1935, se Grabbarna i 57:an. Bland aktörerna märks den legendariska skådespelaren och teaterchefen Karin Kavli i en liten roll, en av hennes sista. För manusbearbetning och regi stod Bernt Callenbo som 1970 hade regisserat ett annat klassiskt lustspel, Söderkåkar, för TV.

På Alpgatan 57 i Stockholm huserar familjen Dahlberg: målarmästaren Oscar Dahlberg och hans barn Karl-Göran och Lisa, hans anställda ungkarlarna Vicke och Fabbe, pigan Vivan samt nya hyresgästen Greta. På andra sidan gården bor Oscars syster Sofie med fästmannen Ludde och sonen Gösta som är kvarterets odåga.

Vem tar vem? Det är det som är frågan ... Karl-Göran och Gösta blir båda rivaler om nykomlingen Greta Söderlund (vem är hon och varför har hon kommit dit?) men Greta uppvaktas även av de två målarkollegorna Fabbe och Vicke (briljant komisk tajming av Bert-Åke Varg och Sune Mangs) men de två går snart tillbaka till att gnabbas om sin gamla flamma, husan Vivan (Anita Wall) som inte gör sig någon brådska att välja mellan de två i första taget ... Vivan är helt klart den karaktär som har mest skinn på näsan i hela pjäsen, den smarta husan eller hembiträdet som huserar med allt och alla är en klassisk karaktär i fin gammal buskis eller pilsnerfilm/hembiträdesfilm.

Givetvis både dricks och sjungs det mycket under handlingens gång!

Hjördis Petterson och Gösta Bernhard respektive Rolv Wesenlund och Inger Hayman. i TV-klassikern Skärgårdsflirt.
Skärgårdsflirt - en varmhjärtad skildring av livet på landet

Skärgårdsflirt är en svensk TV-serie i tre delar från 1972, baserat på Gideon Wahlbergsfolklustspel med samma namn. Pjäsen har även filmatiserats 1932 av Rasmus Breistein och1935 av Arne Bornebusch.

I Gideon Wahlbergs originalmanus utspelar sig handlingen på Sveriges ostkust, men i TV-versionen flyttades handlingen till Sveriges västkust.

Inspelningarna gjordes på Tjörn i Bohuslän. Bo Hermansson svarade för regin och i rollistan fanns folkkära skådespelare som bland andra Gösta Bernhard, Hjördis Petterson, Siv Ericks,Rolv Wesenlund och Sten-Åke Cederhök. Serien sändes för första gången på TV 2 tre kvällar i rad julen 1972 och har visats i repris flera gånger.

Fiskargubben Västman har lovat bort sin son Nils-Erik till skärgårdsbonden Sjöholms vackra och fattiga dotter Inga. Komplikationer uppstår när Nils-Erik förälskar sig i en annan flicka, en rik grosshandlardotter som är en sommargäst på ön ... Men har inte hon redan en annan fästman, från stan? Och är det klokt att föräläska sig i en sommargäst,, som bara är ute efter en sommarflirt, en skärgårdsflirt? Samtidigt är Väsgtmans och Sjöholms respektive drängar förtjusta i samma piga ... och de menar båda allvar!

Triangeldrama i buskismiljö

Handlingen mjölkar "buskis möjligheterna" för allt vad de är värda. Några av de roligaste scenerna uppstår ur kombinationen triangeldrama och buskar --- för Sten Åke Cederhöks svartsjuke dräng och Johan Falks svartsjuke Nils Erik är båda på jakt efter sina respektive flammor, som kuttrrar i buskarna med någon annan, och de ertappar båda fel par, det par som den andre är på jakt efter.

Sten Åke Cederhök, utklädd till schejk (i ett försök att vara romantisk) och misstagen för spöke, hör till en annan av seriens klassiska komiska höjdpunkter.

Vid slutscenen är det lätt att skänka Hemsöborna en tanke - så här bra skulle Hemsöborna ha kunnat vara om Strindberg haft humor och om han hade haft någon empati med lantisarna och inte bara sett dem lite von oben, som en sommargäst, på jakt efter en skärgårdsflirt eller en story ... typ "och så gick hösten och vintern och våren och så var det sommar igen och sommargästerna kom". Visst.

Folket på öarna lever faktiskt hela året om. Inte bara på sommaren. När gästerna kommer. Det är ett slitsamt och hårt liv --- men med lite sång och lite dricka och lite kaffegök knallar livet vidare!

Hjördis Petterson är helt underbar som barsk dam med hjärta av guld, en roll hon haft i många filmer ... Hjördis Petterson är för övrigt den skådespelare som medverkat i flest svenska filmer genom filmhistorien - och lägg till detta TV-serier som denna. Här får hon även sjunga!

Grabbarna i 57:an som Pilsner och Penseldrag: Bert-Åke Vargs och Sune Mangs målarkluddar
spelas av Claes Månsson och Jojje "Dag-Otto" Jönsson i årets uppsättning på Vallarna!
Buskisen lever och spirar än idag

Wahlbergs folklustspel låg som grund för de filmer som blev de första i den genren med filmade folklustspel och buskis, som kom att kallas för "pilsnerfilm". Pilsnerfilm var först menat som ett skällsord, men den folkliga genren blev högt älskad av publiken och man visste vad man fick: glad musik (pilsner kräver dryckesvisor), skojiga förvecklingar och ett lyckligt slut.

Filmkritiker och filmvetare under pilsnerfilmens guldålder tyckte så klart att publiken hade låg smak - men ingen hade klagat så länge buskisen höll till i buskarna, alltså på friluftsteatrarna. Protesterna kom först när folklustspelet med sina lättsamma komiska ton och sina dryckesvisor och sina glada skämt kom in på de fina biograferna. Där skulle man se på "konst" som Körkarlen och fina tragedier och sedan sånt som Ingmar Bergman gjorde. Så småningom blev pilsnerfilmerna älskade av alla - Ingmar Bergman själv erkände att han älskade dem - för att de var roliga - och han kallade Thor Modéen för ett "geni". Filmvetare och filmkritiker uppvärderade pilsnerfilmerna och de rättades för eftervärlden - och ett par av dem blev till och med älskade TV-serier eller TV-filmer i nyfilmatisering.

När Gideon Wahlbergs Grabbarna i 57:an eller Musikaliska gänget gick på svensk television 1978 betraktades folklustspelet som en nationalklenod och miljoner bänkade sig vid TV-apparaterna.
Skratt, sång och musik!

Att uppdatera Wahlbergs Grabbarna i 57:an eller Musikaliska gänget till ett nytt (eller nygammalt) folklustspel och kalla det Pilsner och Penseldrag är ett genidrag av gänget på Vallarna.

Det går knappast att hitta bättre och mer "gediget" material att omarbeta än Wahlbergs intriger (han skrev massor!) och titeln Pilsner och Penseldrag uppfattas idag direkt som "kvalitetsstämpel" - det här kommer att bli roligt! - liksom pilsnerfilmsstämpeln ska vara ett löfte om skratt, sång och musik.

Soldat Fabian Bom tog mycket bra hand om musikaliska ögonblick, man hade gärna haft flera och Pilsner och Penseldrag kan mycket väl bjuda på ännu mer av detta (i alla fall att döma av originalet som de inspirerats av). Pilsner och Penseldrag kanske blir Vallarnas första musikal?

Gänget rider igen!

Dessutom hade Soldat Fabian Bom en enastående bra och samspelt arsenal av roliga skådespelare.
Skojigast var den barska och smarta tant som Siw Carlsson spelade - ja, det finns en sådan tant även i Gideon Wahlbergs folklustspel! - och Anna Carlssons och Mikeal Riesebecks omaka kärlekspar.
Med lite tur och skicklighet kan de två toppa de vansinnigt roliga scenerna de hade tillsammans redan nu i sommar!
Soldat Fabian Bom släpps på DVD 25 juni 2018.

Jojje Jönsson borde få briljera i fler roller än Dag-Otto och efter Soldat Fabian Bom är det kul att se att han går vidare till ännu en annorlunda komisk roll: en av målarna på målarfirman. Gissningsvis kommer han och Claes Månsson att spela skönsjungande och skämtande rivaler om det smarta hembiträdet!

Också positivt att se Karin Bergquist och Ola Hedén som återvändare till Vallarna för tredje året i rad!

Sommarens skojigaste dagar utlovas ...

Så himla kul att ett av Gideon Wahlbergs mest berömda verk återuppstår och får nytt liv och nya kläder! Kärlek, gapskratt, pilsner, målarkluddar, massor av sång och en samspelt ensemble som har kul tillsammans ...

Det här skulle lätt kunna bli en av sommarens skojigaste dagar!
Regissören Ulf Dohlsten, Mikael Riesebeck, Siw Carlsson, Claes Månsson, Anna Carlsson och Jojje Jönsson. Foto från Vallarna av Bo Håkansson.


Regi: Ulf Dohlsten
Titel: Pilsner och Penseldrag
Manus: Lars Classon och Jojje Jönsson.
Baserat på: Gideon Wahlbergs Grabbarna i 57:an (eller Musikaliska gänget).
Medverkande: Mikael Riesebeck, Siw Carlsson, Claes Månsson, Jojje Jönsson, Ing-Marie Carlsson, Anna Carlsson, Per Holmberg, Lars Väringer, Karin Bergquist och Ola Hedén.
Premiär: på Vallarnas friluftsteater söndagen den 1 juli kl 18.00 2018.
Spelas: hela sommaren t.o.m. 12 augusti.
Biljettsläpp: 3 april 2018.


B.Graham.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar