torsdag 26 april 2018

FILM: Avengers Infinity War - Många superskurkar i en superlång supersoppa - där massor av hjältar pulveriserasAvengers Infinity War verkar vara den mest emotsedda och omtalade filmen någonsin. 

Hur ska alla superhjältar få plats i en och samma film? 

Hur ska de kunna samarbeta? 

Och vem ska dö?

Det sista var väl det mest omtalade ämnet innan filmen --- och Iron Man och Captain America toppade "gissnings listorna" på "vem ska dö". Det talades till och med om att Captain Americas död var med som "spoiler" i trailern.

Captain America och Iron Man är några av de få som superhjältar överlever filmen i någorlunda intakt form.

Captain America är på sätt och vis död --- men bara för att Steve Rogers är trött på sitt alter ego. Han är nöjd med att bara vara Steve Rogers nu! --- liksom hans bäste vän Bucky (också nedfrusen under andra världskriget) inte bryr sig om att vara The Winter Soldier längre, utan bara Bucky Barnes. Han har rehabiliterats i det mytologiska afrikanska landet Wakanda.

Ryktet om Captain Americas och Iron Mans död är alltså betydligt överdrivet. De är två av de få superhjältar som överlever filmen.

Det är lättare att räkna upp de som överlever än de som dör. För de dör som flugor. Eller pulveriseras. Bokstavligen.

Men som Thor säger, när han sörjer Lokis död - "Han har varit död förut. Men han kom tillbaka".

Och det verkar onekligen som om döden inte är för evigt i Marvels Universum. Folk kan återuppstå.

Och massor av nu döda hjältar är med i listan över folk som är med i Avengers: Infinity War – Part 2, den film som bytt namn till Untitled Avengers film. Förmodligen för att lura publiken att detta skulle vara en avslutad film. Men det är det inte. Inte som de andra filmerna, som berättar sitt kapitel till ett slags slut. Den här filmen slutar precis mitt i, med Thanos (skurken) på höjden av sin makt och eftertexten lovar "Thanos will return". Vilken ologisk eftertext, Thanos kan ju inte komma tillbaka och göra comeback, han har ju aldrig varit borta! ;D


Lost in Space - Iron Man, Spider-Man och Doctor Strange.


Thanos tar på det hela taget mest plats i filmen och han är en ganska tråkig gammal gubbe med stenansikte. Likaså styvfar till den gröna Gamorra och hennes blå styvsyster  Nebula (båda är adopterade). Gamorra är helt klart favoriten.

Komplicerade familjer har tagit stor del i MCU innan, som brodersrivaliteten mellan Odins son Thor och Loki (adoptivbrodern till Odin) och Tony Starks / Iron Mans faderskomplex som han verkar föra över på Peter Parker / Spicer Man och så vidare.

I en scen jämför Thor och Peter Quill  och Gamorra vem som har mest uppfuckad familj.

Handlingen i filmen går ut på att skurken Thanos ska samla alla stenarna "the infinity stones" för att få total kontroll över hela universum. De passar på hans specialdesignade handske. Stenarna är dock farligare att samla på än pokemons, och inte lika smart gömda, för Thanos har jättelätt att hitta dem.

En sten fanns på Asgård (som gick under i filmen Thor Ragnarök), två av dem finns på jorden (Doctor Strange har en och Vision den andra), och resten finns på andra ställen i rymden. Gamorra är den enda som vet var själstenen finns, på planeten Vomir. (Planetens namn låter som Vomit. Men stenen är inte grön i alla fall ...)

Hjältarna sprider ut sig för att få tag på nya vapen mot Thanos och för att försvara olika stenar.

Det här är ett smart sätt att använda många superhjältar för om ALLA skulle springa omkring på samma slagfält skulle det kanske bli för rörigt och "för många kockar" till soppan.

Men även i små konstellationer är det uppenbart att superhjältarna har för många "alfa males" i sin grupp och de kan inte samarbeta och de grälar hela tiden.

Iron Man förolämpar Dockor Strange och undrar om han bara kan göra ballongdjur (alltså, som en trollkarl på att barnkalas). Docktr Strange påpekar att han är väl den förste som Iron Man träffat som INTE är en anställd som han kan bestämma över. De håller på att reta  gallfeber på varandra, samtidigt som lille Spider-Man  ger sig in i leken retar upp dem båda två med sina popkulturella referenser, typiska för millenniumgenerationen.

Spider-Man och Iron Man träffar halva The Guardians of the Galxy - Drax, Peter Quill och Mantis.

Sedan drabbar trion samman med halva The Guardians of the Galaxy ... den mindre halvan av gänget halvan har redan följt med Thor, som de rättat flygande i rymden, för att fixa ett supervapen på en dvärgplanet. Men hur ska de de olika "hjältarna" kunna samarbeta och komma med en plan när både Iron Man och Peter Quill vill vara ledare? Och Doctor Strange är bara upptagen med att resa i tiden med sin tidssten och han går igenom 14 miljoner 605 olika versioner av tiden för att hitta en version av framtiden där de vinner.

Men frågan kvarstår --- varför samarbetar de båda gängen inte om att ta av handsken från Thanos genom att klippa av hela armen med en av Docgtor Stranges ljuscirklar? (Det fungerade ju på Thanos underhuggare som de stred mot i New York i inledningen av filmen!).

Det funkade ju  NÄSTAN att söva honom och bända upp fingrarna --- jo tills Peter Quill ger Thanos en snyting och väcker honom.

På det hela taget agerar The Guardians of the Galaxy som om de är med i en helt annan film än alla andra ....

The Guardians of the Galaxy filmerna har också en annan ton än resten av MCU och man stör sig inte så mycket på det när det är en separat film (med massor av popmusik och popkulturella referenser) som när det är en del i en annan film med en annan ton.

Avengers re-assemble - i landet Wakanda. Black Panther, Steve Rogers, Black Widdow, Bucky Barnes m.fl.

På Jorden utspelar de flesta och de största scenerna sig i det fiktiva landet Wakanda. (Mindre scener utspelar sig i New York och Skottland).

Och där ser man att de BÄSTA mötena mellan superhjältar är INTE när man slänger ihop nya konstellationer utan när gamla vänner möts. Stege Rogers, Black Panther, Black Widdow, Bucky Barnes ... De har så mycket historia bakom sig och starka vänskapsband (och så många filmer tillsammans!). Lägg till detta relativa nykomlingarna i gänget, Scarlet Witch och Vision, som har en söt kärlekshistoira (de passar verkligen bra ihop!) där hon försöker rädda honom hela tiden och han får vara "damsel in distress" (bra role-reversal!). Och så Hulken som varit lost-in-space under Civil War och som verkligen inte förstår varför Iron Man inte bara kan ringa till Steve Rogers för hjälp, "vaddå ni pratar inte längre med varandra? Vi angrips ju av onda utomjordingar!"

Hulken får också vara välkommen comic relief, när han fastnar som Bruce Banner och inte kan bli Hulken igen ...

Om ni saknar Ant-Man och Hawkeye --- de har husarrest sedan Civil War. Därför är de inte med. (Eller så är det för att de inte skulle gjort någon nytta i striden?)

Men kanske Ant-Man sparas till Ant-Man and The Wasp? HON kan mycket väl bli nyttig för del två av Infinity War. Liksom Captain Marvel --- ännu en kvinnlig superhjälte som vi fått vänta länge länge på att se i MCU.

VARFÖR har inte Nick Fury ringt henne innan? Typ under filmen Avengers Age of Ultron? Eller i början av filmen? Rent logiskt om man befinner sig i filmerna värld håller det inte. OM man däremot befinner sig i marknadsförings-världen så är det ju helt klart att hon liksom The Wasp ska ha sin egen solofilm först innan hon går in i Avengers.

Saknas: Att Black Widdow inte fått egen solo-film än! Hon är också grymt underskattad och underanvänd i filmerna ...

Saknas inte: en solo-film för Thanos med mer bakgrundshistoria. Behövs inte a lls göras. Han tar upp så mycket plats här och man får massor av bakgrundshistoria här, tex hur han hittade Gamorra och deras bakgrund tillsammans.

Bästa scen: när tre supertjejer gör gemensam sak mot onda utomjordingar som attackerar Wakanda.

Sämst: Den hyllade filmen Thor Ragnarök slarvas bort. Så många karaktärer byggdes upp under den filmen och sedan förstås hela rymdskeppet med ALLA karaktärerna på --- bara Hulken klarar sig till jorden och bara Thor räddas av The Guradians of the Galaxy.

Så Korg, Miep, Valkyrie .... ALLA som man fick engagera sig i i förra filmen --- är de bara nu "lost in space" utan "final farwell"? (Thor nämner inte ens att han blivit av med sin nya flickvän, han nämner däremot förlusten av Haimdahl och Loki). Det är ett ganska slarvigt sätt att göra sig av men massor av ene hel rad karaktärer som en annan manusförfattare skrivit upp.Och dessutom avslöjas det att Loki aldrig varit ond, utan bara ett redskap för Thanos. Är det någon som tror på denna revisionistiska historieskrivning? Det var mer logiskt i den första Avengers filmen ---- att han helt enkelt ville göra sin adoptivfar nöjd, med mordiska stordåd. Odin är inte direkt en fredlig person ...

Men som sagt. Med tidsstenen går det ju att återuppliva alla igen. Så vem vet, rymdskeppet kanske återuppstår och landar i Norge och så får alla nya lusekofter ...

Konstigare saker har hänt i MCU.
Respons: Publikreaktion under premiären: nästan fullt i salongen, mycket förväntansfull stämning innan, mycket skratt och bifall under början av filmen, trötthet under andra delen av filmen (Bara superlånga slag, som i Lord och the Rings och The Hobbit osv.) och besvikelse när filmen slutar mitt i med en bild på en nöjd Thanos ... och inga applåder alls  efteråt.

Första gången jag varit på en premiär utan applåder. Till och med  Star Wars The Last Jedi (utskälld av fansen och bara 49% positiva recensioner) klappades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.