söndag 8 april 2018

Bröderna Grimms sagovärld - 22 "greatest hits" från sagans värld


Titel: Bröderna Grimms sagovärld
Illustrationer: Eva Eriksson, Jan Lööf, Magda Korotynska, Andrea Räder ...
ISBN: 9789163898990
Bonnier Carlsen

22 sagor. Ett kändispar som sagosamlade. Bröderna Grimms sagovärld är mer än en "greatest hits" parad --- för har finns många sagor som idag är mer eller mindre "bortglömda" som Päronskaft, De tolv bröderna och Den duktige lille skräddaren. Relativt bortglömda som sagt, även om Den duktige lille skräddaren faktiskt blivit Disney-saga med Musse Pigg i huvudrollen som skräddaren.

Och visst, här finns här berättelserna som "alla" känner till, som Törnrosa,Askungen, Rödluvan, Hans och Greta ... Snövit ...

Berättelser som finns i många olika former. Det sägs att varje land (eller varje region) har sin Askungefavorit och det finns över 500 olika "askungar" i världen. I Norge och Danmark har t.ex. askungen varit en påg - Askepåten - och inte en flicka.

Det finns väldigt många nya sagoversioner idag. Snövit är t.ex. huvudperson så väl i Once Upon A Time i USA som i en ny deckartrilogi i Finland. Så många tar inspiration från och "gör om" sagorna att det kan vara kul att kolla in "källmaterialet".

Är Bröderna Grimms sagor "ursprungliga" ? Nej, de är de inte. De är bara en produkt av den tid och den plats där de samlade. Idag kritiseras Bröderna Grimms sagor t.ex. för att de kommer med "original" från en tid då kvinnor/tjejer/flickor hade en underordnad roll och om man tagit sagoversioner som varit lite tidigare eller lite senare hade sagorna haft starkare kvinnliga karaktärer.

Franska versioner av samma sagor som finns bevarade för eftervärlden är betydligt äldre, med cirka tvåhundra år. 

Bröderna Grimm förstörde till exempel Rödluvan helt och hållet, med att ge den ett påklistrat lyckligt slut.

Vargen äter upp först mormor och sedan Rödluvan och så är det slut. Att redan uppätna människor ska kunna räddas av en jägare som bara råkar komma förbi är ganska långsökt. (Och vilken varg vaknar inte och slåss för sitt liv när någon sätter kniven i den?

Askungens styvsystrar straffas med en attack från Hitchcocks fåglarna --- men varför, när det är deras föräldrar som varit dumma och som programmerat styvsystrarna att ta för sig, eftersom hemgiften var begränsad och inte räckte också till askungen? Den "ursprungliga" franska historien har ett lyckligt slut där båda styvsystrarna får lyckliga äktenskap med framstående personer inom hovet --- fixat av askungen (som gift sig med prinsen). Predikar sagan att vara snäll och att förlåta? Nej, snarare moralen "keep your friends close, but keep your enemies closer". Något som gällt på alla ställen och under alla århundraden  (och inte bara i Gudfadern) --- att få in fler allierade i hovet, som står i tacksamhetsskuld till henne, är en smart prioritering av Askungen. Och alla vet ju att det inte är "snällhet" som belönas utan "kontakter" --- som att ha rätt god fé, som personlig stylist, som kan fixa de rätta inbjudningarna.

Bröderna Grimms sagor är lite mesiga och tillrättalagda på det sättet --- oavsett ålder så har de flesta insätt att snällhet inte belönas, världen är lite mer komplicerad än så.

När muntliga sagor skrivs ner, dör de en smula, eftersom sagan medskapas av de som lyssnar.

Det som är fint med den här sagosamlingen är att se hur barnboksillustratörernas créme de la créme i Sverige har tagit sig an de olika sagorna --- det är många gånger mer intressant än själva sagorna.

Boken är rikt illustrerad, helt i färg, och alla illustratörer har tagit med sig sina olika stilar och vad de har i bagaget och sitt sätt att se på sagovärlden. På så sätt blir sagorna lite levande igen, eftersom de omskapas med  en tecknare som reagerar på sagan, på samma sätt som de förr omskapades med lyssnare som reagerade på sagan.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.