måndag 23 april 2018

FILM: Åklagarens vittne - Billy Wilders Agatha Christie mästerverk med Marlene Dietrich som femme fatale

Marlene Dietrich är utmärkt som femme fatale - med en twist!


Regi: Billy Wilder
Originaltitel: Witness for the Prosecution
Manus: Larry Marcus, Billy Wilder och Harry Kurnitz, baserat på teaterpjäsen The Witness for the Prosecution från 1925 av Agatha Christie
Medverkande: Tyrone Power, Marlene Dietrich, Charles Laughton m.fl.
Land: USA, 1957
Releasedatum: 2018-04-09 (DVD, nyrestaurerad film, textning och bildgalleri)
Distribution: Studio S Entertainment


Missa inte denna release! Bästa Christien någonsin!
Tre miljarder sålda böcker. Agatha Christie är historiens mest sålda författare! Men Agatha Christie skrev inte bara romaner utan även några av historiens mest populära och framgångsrika teaterpjäser. 

Åklagarens vittne är ett Agatha Christie drama som blev en STOR Broadway succé --- här är teatersuccén varsamt adapterad till "the silver screen" och humorn är intakt! (till och med lite utökad!) --- allt i utmärkt Billy-Wilder-tappning. Marlene Dietrich, Charles Laughton, tiden som går, symboliserat av små piller som flyttas runt ... Åklagarens vittne är fyllt av ikoniska bilder --- och skådespelare.

Åklagarens vittne är rankad som den bästa Agatha Chirsite filmatiseringen - och även en av de bästa filmerna i filmhistorien, alla kategorier.  6 Oscarsnomineringar, 100% positiva recensioner talar sitt eget tydliga språk. Liksom bildspråket i filmen.

Slutet är en stor överraskning och en av de bästa peripetier som gjorts i ett drama.

Sexfaldigt Oscarbelönade Billy Wilder (Sunset Boulevard, I hetaste laget) står för regin och han är trogen Agatha Christies originalmanus.

I centrum står en äldre försvarsadvokat som nyligen överlevt en stroke. Charles Laughton briljerar i rollen. Han har nyligen kommit ut från sjukhuset och han och sjuksystern som ser efter honom grälar som ett gift gammalt par. hon konfiskerar hans cigarrer och övervakar hans chokladmjölk (så den inte byts ut mot konjak) och han försöker överlista henne ... Scenerna mellan de två är som en komisk dans, en välbehövlig andhämtning i ett tätt, spännande drama där man lätt glömmer att andas. I verkligheten var Charles Laughton och "sjuksystern" Elsa Lancaster gifta.

Deras personkemi är smittsam.Elsa Lancaster och Charles Laughton i Witness for the Procecustion.


Den stora primadonnan i filmen är Marlene Dietrich - och hon borde ha haft det årets Oscar som i en liten ask. Men filmbolaget var så förtegen om handlingen i filmen att juryn missade att hon faktiskt gjorde två roller i filmen.

Marlene Dietrichs blonda, tyska femme fatale är en roll som verkar vara som gjord för henne.

Handlingen är dramat spelar också på främlingsfientliga känslor (speciellt mot tyskar) vid den här tiden --- handlingen ska utspela sig 1952, andra världskriget var i färskt minne, filmen är gjord 1957 --- men det är lika aktuellt idag --- hur styrs folks perception, folks uppfattning om vad som har hänt och vad som är sant och vem som är pålitlig beroende på varifrån folk kommer.

(Agatha Christies original är från 1925 --- kriget folk då talar om i teaterpjäsen är första världskriget. Hennes berömda deckare Hercule Poirot kom till flykting från Belgien till Storbrittannien påga kriget --- även där spelar fördomar mot utlänningar en stor roll.)

Dietrichs karaktär förstår att spela på folks främlingsfientliga känslor och fördomar och vända detta till sin fördel.

Åklagarens vittne blev den sista filmen som flmstjärnan Tyrone Power fyllbordade - han spelar den mordmisstänkteLeonard Vole. Efter den här filmen pensionerade sig också Una O'Connor som är den enda skpdespelare som hängde med från pjäsens Broadway succé. Hon är obetalbart rolig som hushållerska - men hon är pckså mycket smartare än vad omgivningen först förstår. De som schablonmässigt säger att Agatha Christie "skrev ner" tjänstefolk förstår inte elelr uppfattar inte att hon inte skriver under på den nedvärderande elelr undervärderande attityd som omgivnigten lägger sig till med --- lika lite som hon skriver under på frjämlingsfinetliga åsikter som yttras mot Hercule Poirot. Eller mot den tyska "femme faltale" damen i dett drama.

En klassisk Agatha Christie är något man kopplar ihop med en "whodunnit" - misstänkta radas upp med olika motiv och olika alibi och olika möjligheter och olika scenarion vägs mot varandra i ett briljat och intrikat konstruerat korsordspussel.

Åklagarens vittne är däremot något helt annat - ett psykologiskt drama där frågan om den mordmisstänkte Leonard Vole är skyldig eller inte och om han kommer att dömas till döden eller inte bara är toppen på ett isberg av frågor som står på spel under handlingens gång.

Det här är en oslagbart spännande film, full av vackra, intressanta bilder --- allt från tidens tickande symboliserat av små vita piller, till ljuset från en monokel som faller på en vass kniv.

Ett knivskarpt drama - på mer än ett sätt!

En film att tala om och som kommer att låta tala om sig länge, länge till, med teman som är aktuella än idag --- men tala inte om slutet. Folk förtjänar att bli överraskade!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.