torsdag 4 augusti 2016

Hallon - En hyllning till ett älskat bär


Läckert, lättläst och lättlagat: från romarnas hallonsirap till dagens hallonlikör

Hallon för med sig en smak och en doft av sommaren. Hallon odlas, men växer också vilt i stora delar av Sverige och vad kan väl vara bättre än en skogspromenad då man hittar ett snår med vildhallon?

Man behöver inte fjäska för hallon: de är lättodlade, sprider sig och trivs i de flesta jordar.

Ingar Nilsson
Hallon
ISBN: 9789178434848
Förlag: Arena

 Omslaget, detalj
Redan de gamla romarna ... Ja, inte kan man säga att de gick på skogspromenader på sommarlovet, men hallon har i alla fall ätits och uppskattats av människor i tusentals år.
Under medeltiden började man odla hallon, och bär och blad älskas och tillagas än idag.
Romarna använde hallonsirap mot magåkommor och den gamla huskuren te på hallonblad mot halsont används än idag.
Man behöver inte fjäska för hallon: de är lättodlade, sprider sig och trivs i de flesta jordar.
Idag ökar hallonodlandet både av de första sommarhallonen men också av de exklusiva hösthallonen. Alla hallon är inte heller röda, det finns nya sorter med nya färger och smaker.
Boken Hallon berättar allt som finns att veta om hallonets och hallonodlandets historia. Sedan får vi dessutom matnyttiga tips hur vi ska lyckas med vårt eget odlande. Hallon har den fördelen att det är svårt att misslyckas med dem! Och du kan ju alltid gå på jakt efter vildhallonen ...
Avsnittet med recept frestar med klassiker som peach melba och drottningsylt, men även med en modern hallonlikör och lyxig halloncurd till ett mumsigt afternoon tea! Hallon är en oumbärlig bok för alla som älskar detta läckra, somriga bär. Boken är en treenighet av fascinerande fakta: historiebok, trädgårdsbok och receptbok, allt i ett!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.