tisdag 2 augusti 2016

En officer och spion - Ny succé från Robert Harris


En sann skandal med visselblåsare och justitiemord på 1800-talet

Det är skandalen som har allt. Dreyfusaffären är som gjord för att bli en bästsäljande thriller --- och allt är en verklig, historisk, politisk skandal, som Robert Harris återigen gör aktuell i den briljanta romanen En officer och spion. J’accuse, sa Zola. Missa inte att läsa den här romanen, säger jag.
Det här är en otroligt skicklig skildring av den stora skandalen som "alla känner till". Visselblåsning på 1800-talet blir till en riktig thriller.
Robert Harris
En officer och spion
ISBN: 9789188171191
Översättning: Svante Skoglund
Förlag: Bookmark förlag


Detalj från omslaget
Detalj från omslaget
Den 15 oktober 1894 befann sig kapten Alfred Dreyfus på den franska Generalstabens högkvarter på Rue Saint-Dominique. Anledning: generalinspektion. Den som möter honom är hans före detta lärare från krigshögskolan, överste Georges Picquart.
Dreyfus beordras att ta diktamen och en högre officer läser upp en förteckning på hemliga militära dokument. Dreyfus antecknar --- tills officeren avbryter sig och arresterar Dreyfus för högförräderi. Bevismaterial: vad Dreyfus just har antecknat.
Dreyfus skickas till Djävulsön, en tropisk straffkoloni, hans lojala fru och hans bror ger aldrig upp hoppet om att kunna rentvå honom och få hem honom igen.
Mörkläggningen som styrs av högt uppsatta militärer är total. Samtidigt kämpar upprörda författare, som Émile Zola, för sanningen och uppretade folkmassor går ut på gatorna. De kräver rättvisa för Dreyfus.
Dreyfusaffären är rejält omskriven - den blev det redan under sin samtid. Har Robert Harris något nytt att komma med? Harris är väldigt duktig på att hitta nya perspektiv på gamla ämnen. Han har gjort det förut, och han gör det igen. Hans grepp påminner om det som användes i Milos Formans Amadeus där ärkerivalen Salieri fungerade som berättare (nu var Salieri inte någon ärkerival i verkligheten, men berättartekniskt fungerade det.) Den som berättar i En officer och spion är inte en av hjältarna, inte en författare som jagar efter sanningen, inte den lojale brodern till Dreyfus eller hans hustru. Berättaren är Picquart --- han som tar emot Dreyfus den där ödesdigra morgonen, han som hjälper till att sätta dit sin forne elev. Men bit för bit rubbas Picquarts övertygelse på att han har gjort rätt. Men hur lever man med att man satt dit en oskyldig man och skickat honom till en säker död på Djävulsön?
Picquart väljer att kämpa för att avslöja sanningen, samtidigt som han omvärderar synen på sitt hemland Frankrike, sina officerskollegor och även sig själv.
Det här är en otroligt skicklig skildring av den stora skandalen som "alla känner till". Visselblåsning på 1800-talet blir till en riktig thriller. Frågan är bara vad Robert Harris ska göra för att toppa detta? Låta Pontius Pilatus komma till tals, och prata om justitiemord, samtidigt som han säger "jag tvår mina händer"?
En officer och spion är i alla fall en perfekt utförd historisk roman, och denna thriller har i Sverige också fått en perfekt timing. Sommarmånaderna är som gjorda för en isande thriller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.