tisdag 2 augusti 2016

FILM/TV: House of Cards season 4 - Frank Underwood har fått en värdig utmanare. Sin egen fru!

Frank och Claire Underwood - ett oslagbart radarpar ?!

Om Lord Macbeth och hans Lady Macbeth hade lyckats med allt och erhållit den makt som de bokstavligen gått över lik för att få … Skulle deras äktenskap fortfarande ha varit lika passionerat i Shakespeares uppföljare? En helt teoretisk fråga så klart, för det blev ingen uppföljare. Både Lord Macbeth och hans Lady dog i ettan.

Det som verkar mest långsökt i denna säsong är att en president kan tänka sig ha sin fru som vice

Frank och Claire Underwood
Frank och Claire Underwood
House of Cards season 4

Regissör: 
Showrunner: Beau Willimon

Skådespelare: 
Kevin Spacey, Robin Wright, Joel Kinnaman, Dominique McElligott m.fl.

Land, år: 
2016 USA

Universal Sony Entertainment

Hur skulle Lord och Lady Macbeth klara en äktenskapstvist?

En (anti-)hjälte som talar från scenkanten
Men Shakespeare metaforen är befogad, Kevin Spacey spelar (anti-) hjälterollen Frank Underwood på ett sätt som påminner om ett Shakespearedrama. Shakespeare skrev många bra "skurkhjältar" - alltså dramer där hjälterollen - den största rollen - egentligen är "the bad guy". Som Richard III och Macbeth. Kevin Spacey har också spelat Shakespeare på plats i England - karln kan sina saker, det märks! Ibland skymtar hans inre Richard III fram, som talar till publiken från scenen - förlåt, från TV-rutan - för att informera åskådarna om vad som egentligen pågår mellan raderna.
Vid sin sida har Frank Underwood ständigt sin Lady Macbeth - Claire Underwood, spelad av Robin Wright. Tillsammans har de varit oslagbara i tre säsonger. Dödligt smarta och mästare på att planera och intrigera och hitta motståndarnas svaga punkter. Ord är dödligare än knivar när det gäller paret Underwood.
Scener från ett mäktigt äktenskap
I tre säsonger har House of Cards hyllats av både kritiker och publik och bevisat att Netflix kan producera en originalserie som praktiskt taget prenumererar på priser och utmärkelser. Serien har egentligen bara saknat en sak: Frank Underwood har aldrig haft en värdig motståndare, lika smart och beräknande och intrigerande som han själv. Det blir det ändring på i säsong fyra. Hans nya formidabla motståndare är nämligen hans egen fru!
Äktenskap i sönderfall verkar ha skildrats av alla från Ingmar Bergman till Horace&Ebba. Skillnaden i detta äktenskapsdrama är att Frank och Claire älskar samma sak: makt, massor av makt. Och snart inser de att de är starkare tillsammans. Det krävs visserligen ett mordförsök på President Frank Underwood innan de försonas - i alla fall tillfälligt.
House of Cards skildrar ett äktenskap där de båda intressenterna är som affärspartners som inser att de tillsammans kan få en större tårtbit av marknaden. Men helst hade var och en av dem haft hela tårtbiten alldeles själv.
Joel Kinnaman som motståndare
Något man saknar är att paret Underwood hitintills inte har haft några värdiga motståndare (förutom sig själva). Det börjar bra när Joel Kinnamans karaktär Will Conway introduceras. Han verkar smart, driven och hänsynslös. Som en yngre version av Frank. Men sedan begår han en rad nybörjarmisstag och faller på eget grepp. Likaså hans fru Hannah, som begår misstaget att anförtro sig åt Claire. (Varför anförtror sig kvinnor i maktpar alltid till Claire? Det är ju som att be en katt vakta grädden!) Men det resulterar i alla fall i roliga och bitska dialoger kvinnorna emellan. Medan Hannah undrar om Claire ångrar att hon inte har barn undrar Claire hur ofta Hannah ångrar att hon har barn.
Det som verkar mest långsökt i denna säsong är att en president kan tänka sig ha sin fru som vicepresident. Eller? Donald Trump lär överväga att ha sin dotter som kandidat till vicepresident posten. Så även om kritikerna gick hårt åt House of Cards season 4 för att "inte vara realistiskt" så ser det ut som om verkligheten håller på att komma ikapp fiktionen.
Hur kommer korthuset att klara sig?
Det kommer förresten en femte säsong. Den stora frågan är inte hur Frank och Claire ska klara sig --- de klarar sig alltid --- den stora frågan är hur House of Cards ska klara sig utan seriens showrunner, Beau Willimon. Han har hållit sin hand över alla säsonger hitintills och har en väldigt distinkt, uppskattad stil som passar dramat. Någon ny måste nu hålla koll på alla korten i denna evighetspatients. Men Beau Willimon går hur som helst vidare till andra projekt. Medan Frank och Claire fortfarande håller på med sitt gemensamma älsklingsprojekt: att få mer makt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.