onsdag 10 augusti 2016

FILM: Zootropolis - Disneys nya klassiker är en urban fabelvärld

Sengångarna sköter byråkratin - Vad hade du väntat dig?

En dag kommer lejon och lamm att leva sida vid sida. Om detta diktade poeten och konstnären William Blake. Undras om det var detta som inspirerade till Zootropolis? Där ska alla djur leva sida vid sida!
Zootropolis driver med fördomar och ifrågasätter dem.

Zootropolis

Regissör: 
Byron Howard 

Skådespelare: 


Land, år: 
USA 2016 DVD

Disney

Aisopos fabler möter Metropolis och en underdog som är en kanin

Från Trassel och arkadspel till djurens Metropolis
Byron Howard har tidigare gjort Trassel och Rich Moore stod bakom Röjar-Ralf. Nu har de två framgångsrika regissörerna slagit sina påsar samman i den senaste Disneysuccén Zootropolis. Eller Zootopia, som filmen heter i amerikanskt original. Men den europeiska titeln är mycket bättre och mer träffsäker. Originalet anspelar på Sir Thomas Mores Utopia och staden är ingen utopi, (även om den marknadsförs som det), medan den europeiska titeln anspelar på ordet (och kanske filmen) Metropolis --- och det är kul! Staden Zootropolis är en metropolis där alla invånare är djur och där huvudpersonen, förlåt, huvuddjuret, är en kanin som drömmer om att bli polis i djurens metropolis. Fast hon har oddsen emot sig: hon är en lantis från den lilla hålan Bunnyborrow, och ingen kanin har någonsin klarat sig igenom djurens "Police Academy". Hon tävlar mot noshörningar, flodhästar, lejon och andra jättar och klarar sig ändå som klassens etta. Och får därefter jobb som parkeringsvakt!
Ett konglomerat av populära Hollywoodgenrer
Zootropolis driver med fördomar och ifrågasätter dem. Zootropolis är ett charmigt och framgångsrikt hopkok på en massa genrer som alla är stora Hollywoodfavoriter: Lantisen kommer till stan, det omaka paret, nybörjarens första fall, "the underdog" (eller här: "the underrabbit") som motbevisar hela systemet och vinner ära och berömmelse. För kaninens dag kommer! Men först måste hon slå ihop sig med en lurig skojare, en räv, som hon inte alls gillar, för att lösa ett knivigt fall med en försvunnen utter. Hon har 48 timmar på sig. Och fallet är givetvis större än någon någonsin anat (precis som i Alla presidentens män och Spotlight!) med förgreningar ända upp till den högsta ledningen i staden.
Byråkratiska sengångare
Det går som det brukar i en Hollywoodfilm: "good girl" + "bad boy" blir ett succéteam! Roligast är när de två tillsammans måste tackla stadens sega byråkrati. Som sköts av sengångare. Som absolut inte vill och inte kan skynda sig!
Zootropolis är ännu en fullträff av Disney, en film som går hem hos alla åldrar. Barn ser den om och om igen och älskar djuren. Vuxna kan se om filmen och räkna hur många filmreferenser de känner igen efter 48 hrs, Avatar, Gudfadern, Police Academy, The Hunger Games ...
Alla dessa älskade fabeldjur!
Och så gör Disney vad de gör allra bäst. Det som de gjorde när de tog världen med storm 88 år före Zootropolis, med Musse Pigg i Steam Boat Willie. Och långt senare i Bambi, Robin Hood och Lejonkungen. De tecknar djur. Och ännu fler djur och ännu fler djur ... Zootropolis måste ses fler gånger bara för att uppskatta all detaljrikedom och för att se vad alla djur i bakgrunden har för sig.
Zootropolis är som en överdådig, urbaniserad version av Aisopos fabler. Precis som i fablernas värld i original har sagan en moral. Men inte en som skrivs på näsan --- man får själv upptäcka den medan man har roligt i sällskap med alla sällsamma djur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.