lördag 20 augusti 2016

Rabarber - En bok att lägga rabarber på!

Lättsamt, läckert och lustfyllt hattrick!

Rabarber är en sommarklassiker. Det kommer även denna underbara bok att bli!
Informativt, initierat och inspirerande skriver Ingar Nilsson om denna lättodlade och i Sverige ofta underanvända och underskattade växt.

Under lång tid var rabarbern en dyr och begärlig handelsvara --- ibland hade den till och med ett högre pris än opium! (Rabarber har dock inte samma effekt.) Än idag odlas rabarber i Kina för att användas inom den kinesiska medicinen.

Ingar Nilsson
Rabarber
ISBN: 9789178434855
Förlag: Bokförlaget Arena
Ingar Nilsson
Ingar Nilsson
Ingar Nilsson har besökt rabarbertriangeln (som ligger i norra England) och träffat äkta rabarberentusiaster och rabarberfarmare och till och med gått på rabarberfestival. Hon har även varit med att starta liknande aktiviteter i Sverige och varför skulle inte Sverige ha sin egen rabarberfestival?
Idag odlas rabarber i allmänhet för stjälkarnas skull - de hamnar i pajer och krämer och serveras som efterrätt. Men rabarber kan användas till så mycket mer än så! Prova rabarber i huvudrätten. Eller gör en läcker rabarberchutney. Rabarber kan pigga upp det mesta!
Förr i tiden var det faktiskt roten man var ute efter. Jakten på den rätta medicinalroten gjorde att Linnes lärljungar tog hem massor av rabarber (man visste ju inte om man hade rätt sort förrän man började odla dem!) och detta ledde till att rabarber hamnade i snart var mans trädgård. Rabarber är inte några kinkiga växter, men de vill ha en köldperiod (alltså en riktig vinter) för att frodas rikligt. Klimatet i Sverige och norra England är alltså perfekt för rabarber.
Boken Rabarber innehåller också en historisk skildring av rabarbern.
Under lång tid var rabarbern en dyr och begärlig handelsvara --- ibland hade den till och med ett högre pris än opium! (Rabarber har dock inte samma effekt.) Än idag odlas rabarber i Kina för att användas inom den kinesiska medicinen.
Boken Rabarber är ett sällsynt lyckat hattrick: här får man tre böcker i en! En bok med fascinerande kulturhistoria, en med läckra recept (rabarber är lätt att lyckas med!) och en med smarta odlingstips och listor över de vanligaste rabarbersorterna och deras egenskaper.
Rabarber passar lika bra på historiehyllan, som i trädgårdshyllan, eller bland de bästa kokböckerna.
Lättsamt och läckert och lustfylld läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar