tisdag 16 augusti 2016

FILM: Trumbo - Bryan Cranston som Hollywoods verklige Spartacus!

Helen Mirren  och Bryan Cranston i en laddad scen.

Dalton Trumbo var Hollywoods högst betalde manusförfattare. Vilket automatiskt gjorde honom till världens bäst betalde manusförfattare. 
Man kommer inte högre upp än så på det glittrande glasberget. 
Trumbo hade ett underbart liv, en gullig familj och verkade vara älskad av alla (speciellt biopubliken) och på jobbet gick det jättebra --- tills den stora kommunistjakten drogs igång.
Dalton Trumbo fortsatte att skriva under pseudonym. Han fick två Oscars under andra namn.

Helen Mirren och Bryan Cranston
Helen Mirren och Bryan Cranston
Trumbo

Regissör: 
Regi: Jay Roach

Skådespelare: 
Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Dakota Fanning, John Goodman m.fl.

Land, år: 
USA, 2015

Scanbox Vision

En Spartacus historia om en överlevare

Trumbo var en av medlemmarna i den kända gruppen "the Hollywood ten". Tio framgångsrika manusförfattare som förföljdes för sina åsikter.
Men i jakten på medborgare som höll på med "oamerikanska aktiviteter"
inskränkte sig inte till manusförfattare i Hollywood. Skådespelare, lärare, tjänstemän ... alla undersöktes, förhördes och fick i många fall sina liv förstörda.
Dalton Trumbo fortsatte att skriva under pseudonym. Han fick två Oscars under andra namn. En för Roman Holiday och en för The Brave One.
För skådespelare som utpekats som förrädare var situationen värre. De kunde knappast skådespela under pseudonym. Ingen bryr sig om en manusförfattares ansikte, han eller hon är bara ett namn. Skådespelare blev bespottade på gatan. Alla kände igen dem. En gång utpekad som kommunist (om än grundlöst), alltid förföljd.
Trumbo är en film om revansch. Dalton Trumbo gör comeback och får två stora "hits" samtidigt: Spartacus med Kirk Douglas i huvudrollen och Exodus som Otto Preminger regisserade. När President Kennedy går och ser Spartacus och säger att han tycker att det är en bra film, då har svarta listan blivit inaktuell.
Men Trumbo är en film om en överlevare. Precis som många filmer om förintelsen fokuserar på överlevarna och slutligen blir till ett slags feel-good (inom vissa ramar) får publiken här bli lycklig över att Trumbo kommer tillbaka och blir älskad igen.
Så bra gick det inte för många som blev utfrågade under jakten på den röda faran. Massor av lärare, tjänstemän, manusförfattare, skådespelare miste sina jobb, sina familjer och sina liv. Självmord var inte ovanligt bland de som "svartlistats".
Trumbo briljerar i alla fall med lysande rollprestationer av Bryan Cranston som Donald Trumbo och Helen Mirren som Hedda Hopper. En rolig birollsfigur görs av John Goodman som Frank King. Mannen som anställer Dalton Trumbo när han svartlistats --- han bryr sig inte om utifall Trumbo är kommunist eller inte, bara hans manus drar in pengar till filmbolaget.
Trumbo är Spartacus utan korsfästelsen på slutet. Eller historien om en Spartacus som återuppstod efter korsfästelsen: kom tillbaka först under antagna namn och sedan sitt eget. Och folket gjorde tummen upp. Liksom kejsaren. Eller i alla fall President Kennedy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.