tisdag 9 augusti 2016

Var du än är - Gripande skildring av livet i Pyrenéerna


Vänskap mellan en egensinnig tjej och en envis åsna i Pyrenéerna

Var du än är … Titeln i original är Harry and Hope och boken är en gripande vänskapshistoria. En vänskapshistoria … ? Egentligen är det flera. Vänskapen mellan den envisa åsnan Harry och den nästan lika envisa tolvåringen Hope är en vänskapshistoria. En annan är den mellan Hope och hennes bäste vän, jämnårige Peter Massimo.
Sarah Lean skriver mycket speciella böcker där huvudpersonerna ofta utgörs av omaka vänskapspar, ibland över generationsgränserna, och ofta handlar det om barn och djur.
Sarah Lean
Var du än är
ISBN: 9789132168604
Översättning: Ylva Kempe, Inga Kempe 
Förlag: B.Wahlströms

Sarah Lean  Foto Förlaget
Sarah Lean 
Han tillhör en rik, italiensk vinodlarsläkt, medan Hope tillhör en bohemisk, engelsk konstnärsmamma som plötsligt bestämde sig för att flytta från festandet i London för att få lugn och ro att jobba i ett litet hus i Pyrenéerna. Hopes mamma är en sällsynt cool mamma för att vara med i en barnbok! Hon skulle ha kunnat vara huvudpersonen i en roman som riktar sig till 20-någonting singlar, så cool är hon! Hon följer hela tiden sitt hjärta och sitt kall, och gör inga konventionella val.
Slutligen har vi vänskapsbanden mellan Frank och Harry och Frank och Hope. Frank är en australiensare som rest över hela världen --- när han kommer till Pyrenéerna och hittar en äng med perfekt grönt gräs tycker han att det är det perfekta hemmet för Harry. Men själv tänker Frank ge sig av igen ... därför får Hope ta hand om Harry. Så länge. Man anar att Frank har något mycket speciellt i görningen, och vad det är blir en stor och glad överraskning både för Harry och Hope i slutet av boken. Under tiden har Hope och Peter fått arbeta hårt för att rädda framtiden för Harry.
Sarah Lean skriver mycket speciella böcker där huvudpersonerna ofta utgörs av omaka vänskapspar, ibland över generationsgränserna, och ofta handlar det om barn och djur. Augustiminnen är också en mycket fin vänskapsskildring, där huvudpersonens relation till morfadern står i centrum, liksom hennes nya vänskapsband med en mystisk äldre dam, och djuren i berättelsen är valar och rådjur. Historien om valarna och rådjuren går ända tillbaka till andra världskriget.
Sarah Lean är mycket duktig på att beskriva djur, växter, blommor, berg, nyfallen snö.... hela miljöer och fantastiska landskap så att det verkligen känns som att man är där. Och hur man tränar en åsna, det har hon efterforskat grundligt på ett "sanctuary" hemma i England! Historien om Harry och Hope är ännu en vacker djurhistoria med hjärtat på det rätta stället, signerad Sarah Lean.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.