fredag 19 augusti 2016

FILM: Secret in Their Eyes - Nyinspelning av Oscarsvinnare med Julia Roberts

Spegeln sprack från kant till kant - Julia Roberts som hämndlysten morsa.


Ray och Jess är FBI-utredare och dessutom bästa vänner. Den dagen den Harvardutbildade juristen Claire börjar i teamet blir Ray blixtförälskad. Jess retar honom, så där godmodigt som bästa vänner brukar göra. Den godmodiga stämningen och gnabbandet fortsätter när teamet ska kolla upp ett mord vid en moské som de ska hålla koll på.
I deckare kan anhöriga berätta viktiga detaljer direkt efter ett mord

Julia Roberts Spegeln sprack från kant till kant
Julia Roberts Spegeln sprack från kant till kant
Secret in Their Eyes

Regissör: 
Regi: Billy Ray

Skådespelare: 
Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts, Alfred Molina m.fl.

Land, år: 
USA, 2015

Scanbox Vision

De anhöriga får alltid livstid

Som det brukar vara i TV-serier och deckare. Ingen bryr sig om att någon är död och hur ledsen dennes anhöriga kommer att bli. Inte förrän de hittar kroppen och det visar sig vara Jess' egen dotter som är offret. Sorgen som drabbar Jess visar att de anhöriga alltid får livstid. Oavsett vad som händer med gärningsmannen. Ray drabbas av skuldkänslor --- han skulle ha träffat flickan för att hämta en tårta till ett överraskningskalas, men han hann inte. Och hon blev mördad.
Allt pekar på att en ung man som använts som informatör har utfört dådet. Och det kommer order från högsta ort att spåren ska sopas över. Är en informatör immun? Får vissa människor göra vad som helst ostraffat? Konsekvenserna blir att Ray lämnar sitt jobb, att det aldrig blir något mellan Ray och Claire och att Jess blir helt förstörd. Hennes dotter är död och hon kommer aldrig att få någon rättvisa. Eller?
Tretton år senare kommer Ray och påstår att han hittat mannen som en gång slapp undan. Nu ska de alla samarbeta och inte göra några misstag! Det är aldrig för sent för rättvisa. Men finns det någon rättvisa, egentligen?
De flesta deckarfilmer och actionfilmer behandlar mord och hämnd lättvindigt. I deckare kan anhöriga berätta viktiga detaljer direkt efter ett mord --- Jess däremot kan inte säga något sammanhängande över huvud taget. Tretton år senare lever hon fortfarande i en kokong av sorg och ilska. Och det är inte säkert att hämnd gör henne lyckligare.
Däremot hittar Ray ledtrådar lika snabbt som en hjältinna i en tonårsdeckare (eller svensk 1950-tals deckare). Ett inbrott i ett hus, en öppnad skrivbordslåda, och vips har han hittat seriealbumet som är nyckeln till brottslingens personlighet och slutgiltiga fall. För enkelt.
Men relationerna är trovärdigt skildrade. Hela intrigen är välspelad och har en smart twist på slutet. Filmen har tidigare vunnit en Oscar för bästa utländska film i sin argentinska tappning och detta är den amerikanska varianten av samma historia. Det finns faktiskt en ny twist på slutet --- som både är överraskande och trovärdig och till och med imponerade på manusförfattaren till originalet.
Julia Roberts, som sörjande anhörig, gör den mest nedsminkade och oglamorösa rollen någonsin i sin karriär. Som ett offer som åldrats i förtid --- utan att det finns någon rättvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.