fredag 16 oktober 2015

Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka - en tidlös saga för alla!Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka  Omslagsbild: Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka-    En svensk-fransk Mary Poppins flyger iklädd parisisk haute couture

 

Andrea de La Barre de Nanteuil
Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka
Illustrationer: Lovisa Burfitt
Rabén & Sjögren


 


Mademoiselle Oiseau är som en blandning av Mary Poppins, Pippi Långstrump, Miss Havisham och Amelie från Montmartre – men är ständigt oklanderligt klädd i tidlöst parisiskt mode. Och hon lever i en oemotståndlig värld av magisk realism. Hennes Paris är magiskt och magin sprider sig.


 "Det har blivit november. På avenue des Temps Perdus är hösten så formidable som den bara kan vara just där, mitt i Paris. Framför det gamla huset på nummer 109 står en gänglig ung man och spelar tvärflöjt. Tonerna dansar runt på trottoaren, spritter till, tar ett språng upp på Mademoiselle Oiseaus balkong och vidare upp mot den ljusröda himlen. På vägen möter de de sista dalande löven. Nu är de grönprickiga träden nästintill nakna."


 Rödhårig och romantisk


Mademoiselle Oiseau är rödhårig, har sotiga ögon, och har en obestämbar ålder. Hon kan vara både flicka och tant. Hon har massor av rum där det inte borde finnas några rum och massor av små lådor som är en guldgruva för sakletare. Hon är stark och romantisk, söt och sårbar, barnslig och otroligt mogen, motsägelsefull och gåtfull.


Eftersom Mademoiselle Oiseau är fransyska har hon givetvis alltid stil. Både yttre och inre stil. För livet är vad man gör det till.


En dag flyger Mademoiselle Oiseau iväg till Venedig. Kvar finns nioåriga Isabelle, den en gång så ensamma flickan som Mademoiselle Oiseau lockat till att blomma upp.


Mademoiselle Oiseau har varit borta i 59 dagar när Isabelle inser att det är upp till henne att få Mademoiselle att komma tillbaka. Hon flög ju helt enkelt iväg. Inte med Poppins-paraply utan på en matta, buren av små parisiskt eleganta fåglar. Hur ska hon locka sin vän tillbaka till Paris?


 Att existera utanför tiden


På något sätt är det som om tiden stått still i Mademoiselle Oiseau våning - eller så existerar den helt enkelt utanför tiden. Liksom den excentriska Miss Havisham i Great Expectations tycker Mademoiselle Oiseau inte om att gå ut – en av katterna får gå ut och hämta hennes lunch – och någonstans i det förflutna finns en kärlekshistoria som doftar tragisk höst från länge sedan, en kärlekshistoria vars brev begravts under en lös golvbräda.


Men tack vare Mademoiselle Oiseau fick Isabelle för första gången uppleva en förtrollad sommar.


Mademoiselle är så klart en excentrisk vän. En vän som kommunicerar via drömmar. En vän som plötsligt bestämmer sig för att de ska ut och campa, och packar med sig åtta romaner och två franska lexikon “ vi kan drabbas av insomna” och tre långklänningar, massor av pärlor och en rävboa. Det skadar aldrig att se snygg ut. Med Mademoiselle Oiseau är livet som ett enda långt äventyr – det är fest och kalas och efterrätt och massor av husdjur hela tiden. Men Mademoiselle Oiseau förblir ett mysterium.


 En moderiktig kalastårta för alla åldrar


Men Isabelle funderar inte så mycket på mysteriet, för hennes liv har gått från att vara som ett tomt mörkt rum som skaver inombords till att bli ett varmt mysigt och ombonat rum. Allt tack vara den fantasifulla excentriska vännen som är alla åldrar och ingen ålder samtidigt. Men man blir ju aldrig för gammal för att leka, för att vilja ha tårta som medicin eller för att vilja ha massor av husdjur …


Teckningarna i boken är som tagna ur Vogue. De har stil. Kort sagt. Mademoiselle Oiseau hade blivit nöjd, oh là là, vad hon hade blivit nöjd! Illustratören Lovisa Burfitt är en världskändis och har bland annat designat porslin för Rörstrand och modemedvetna frimärken till Posten, med tillhörande snygga vykort.


Författaren Andrea de La Barre de Nanteuil är PR-ansvarig på ett stort modehus och skriver gärna i köket, med utsikt över Paris gråa hustak. Hennes inspiration är 1930-talets haute couture och les années folles.


Mademoiselle Oiseau är en tidlös saga som marknadsförs för åldersgruppen 6-9 år, men som egentligen inte har någon åldersgräns alls – precis som Mademoiselle Oiseau själv!

Omslagsbild: Mademoiselle Oiseau MålarbokOmslagsbild: Mademoiselle Oiseau MålarbokOmslagsbild: Mademoiselle Oiseau Målarbok

Kolla även in:
Mademoiselle Oiseau Målarbok


av Andrea de La Barre de Nanteuil

Följ med till Mademoiselle Oiseaus fantastiska värld. 12 bilder att färglägga, riva ut och sätta upp!

"Mitt i Paris, inte långt från floden Seine, ligger avenue des Temps Perdus. Där, allra högst upp i ett vackert gammalt hus, bor Mademoiselle Oiseau. Lyfter man på hakan och tittar upp mot våningen svajar huset nästan. Inte bara för att det är så högt utan också för att Mademoiselles alla fåglar och katter och konstiga balkongmöbler gör att det känns lite snurrigt."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.