onsdag 28 oktober 2015

FILM: Sunshine Superman - dokumentär om klipphoppning till döds

Sunshine Superman (2014) Poster
Se klippan - hoppa från den.
Dokumentärer, riktigt bra dokumentärer, är det ont om, och Sunshine Superman verkar spännande. En man som levde efter sina egna regler och hoppade ner för klippor, tills han dog när han hoppade ner för en klippa. Ungefär som mannen i Grizzly Man. En man som levde efter sina egna regler med björnar, tills  en björn tog kål på honom.

Nu blir ju inte klippor irriterade på människor som klättrar på dem. Om de hade kunnat bli irriterade hade de förmodligen blivit det. Nu är det istället park rangers som ska skydda nationalparken som står för irritationen.

Carl Boenish, filmens Sunshine Superman, säger att han struntar i alla regler från ovan och att det är olagligt att hoppa.

En kontradiktion är att Boenish är djupt religiös och vägrar få ett brutet ben lagat. Det läker i en väldigt konstig vinkel. Så han tror på vissa regler från ovan.  Filmen tar inte upp denna kontradiktion.

Boenishs mest hängivna lärljunge är hans ungefär tjugo år yngre fru, som han värvade när hon gick andra året på universitetet och han var över fyrtio. Kompisarna säger att han inte hade någon framgång med damer, han var för inne på "nörderier" och att hoppa. Han lär upp sin unga fru till att hoppa och när hon är 23 år dör han när han hoppar från en klippa i Norge, den så kallade trollväggen. Dagen innan har Carl och hans fru kommit in i Guinness Rekordbok för högsta hopp. Hoppet som dödade Carl var inte rekordhoppet.

Det är mycket snack om att inspirera, att han inspirerar andra genom BASE jumping. Varför? Det är något mycket amerikanskt över detta, man kan inte bara titta på till exempel en blomma och tycka att den är fin. Man kan inte bara titta på en klippa och tänka att den är fin. Vilka formationer! Så länge den måste ha stått där!

Nej, man måste klättra upp på klippan och hoppa ner för den och bli filmad varenda gång ur olika vinklar, och hamna i tv-program och satsa på Guiness Rekordbok. Det går inte ut på att inspirera eller på respekt för naturen (allt nöjesflygande är knappast miljövänligt) utan på "jag, jag, jag". Jag vill visa upp mig. Jag vill bli filmad. Jag vill slå rekord.

Utan att fråga om folk som besöker nationalparker och naturstigar vill se folk i fula röda overaller klättra på klippor och hoppa från dem.

Carl är på något sätt väldigt påfrestande och filmen försöker hela tiden glorifiera honom, bland annat genom citat från hans fru som mest av allt framstår som en hjärntvättad sektmedlem som hittat sin Jesus-gestalt.

Klipporna som inte uttalar sig genom hela filmen blir ändå mest talande.

Regi och manus: Marah Strauch
USA, 2014
Universal Sony StudiosInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.