torsdag 29 oktober 2015

FILM: Pay the Ghost - The Woman in Black har flyttat till Amerika

To rescue his son, he must face something not of this world.


Det har gått nästan ett år sedan Mike Coles son försvann spårlöst under stadens stora Halloweenparad. Han har inte kunnat släppa hoppet om att sonen skall återfinnas levande. Helt plötsligt drabbas Mike av fruktansvärda syner och mardrömmen börjar på nytt. Tillsammans med sin ex-fru börjar han följa upp ett flertal spår som alla leder till samma skrämmande svar om vad som hänt deras son. Frågan är om det redan är för sent att rädda honom.


Intrigen i Pay the Ghost påminner om The Woman in Black -
här har vi att göra med ett spöke som blivit av med den egna avkomman, och därför varje år på Halloween ersätter dem med tre nya barn som hon tar till den andra sidan. Detta har pågått sedan 1600-talet. Skillnaden är att The Woman in Black är betydligt hemskare och mer skrämmande - där drabbas alla barn, urskiljningslöst, hela året. Alla barn ska dö eftersom hennes barn dog. Här dör inte de tre barnen utan Nicolas Cage kan hämta tillbaka dem från den andra sidan. Något som aldrig förklaras i filmen är varför spöket på måfå angriper och dödar vuxna (att hon kidnappar tre barn kan förstås) och varför urvalet av vuxna begränsar sig till birollsinnehavarna och varför hon inte gör slut på Cage med fru, för det är ju de som irriterar  henne hela tiden och hon vill inte lämna sina kidnappade barn ifrån sig.


Dessutom: spökbarnen tycks ha blivit otroligt starka och de är fler än det onda spöket - varför övermannar de inte henne och sticker? Varför ska de vänta på Cage innan de gör något?


Det är kul med filmer om det oförklarliga, men det finns gräser för hur oförklarlig själva intrigen kan vara.


The Woman in Black är fortfarande ohotad som bästa "skräckis". Men det här är helt okej som Halloweenunderhållning, och betydligt mindre skrämmande än de moderna thrillers där barn blir tillfångatagna av nätpedofiler. Pay the Ghost är en jämförelsevis trygg historia.


Regi: Uli Edel
Titel: Pay the Ghost
Medvekande: Nicolas Cage, Sarah Wayne Callies, Alex Mallari Jr., Jack Fulton, Veronica Ferres, Lyriq Bent, Sofia Wells, Elizabeth Jeanne le Roux, Ho Chow, Erin Boyes, Mark Irvingsen, Maxwell McCabe-Lokos, Juan Carlos Velis, Lauren Beatty, Omar Alex Khan
USA, 2015
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.