lördag 24 oktober 2015

FILM: San Andreas - spektakulär action och en familj i sönderfall

Var är du, när katastrofen inträffar?


Efter att en förödande jordbävning ödelagt stora delar av Kalifornien lämnar räddningspiloten Ray, tillsammans med sin ex-fru, kaoset i Los Angeles för att bege sig mot San Fransisco i hopp om att kunna rädda sin dotter. När de tror att det värsta är över har det bara börjat.


 


San Andreas är ofta en mycket sevärd actionfilm, mest eftersom det är en verklig miljökatastrof, som kan inträffa, som vi får bevittna. På 1990-talet hade katastroffilmen sina glansdagar, och filmer som 2012 och The Day After Tomorrow var inte i närheten.


Till skillnad från de flesta actionfilmer har San Andreas ingen ”Bad Guy” att bekämpa, ingen slutstrid och inga gubbar som pucklar på varandra in absurdum.


Istället får vi se vad som händer, vad som skulle kunna hända, om en rekordjordbävning skulle skaka Kalifornien. San Andreas förkastningsspricka finns på riktigt, och i filmen når jordbävningen San Fransisco. Med efterföljande tsunami, som översvämmar hela staden!


San Andreas kombinerar ett familjedrama med sällan skådad förstörelse och en dokumentärfilm där Paul Giamattis forskare ska varna världen samtidigt som den kvinnliga dokumentärfilmaren, spelad av Archie Punjabi (känd från Bend it like Beckham), filmar. Hon vill gärna bli tagen på allvar. Han också. De finner varandra i sin målsättning.


Ray (Dwayne Johnson) jobbar som räddningshelikopterpilot, är separerad från sin fru Emma (Carla Gugino) som har träffat en ny man (Ioan Gruffudd). Rays och Emmas dotter Blake (Alexandra Daddario) ska till universitetet och försöker vara båda föräldrarna till lags. När jordbävningen kommer gör Ray och Emma gemensam sak för att tillsammans rädda sin dotter i San Francisco. Samtidigt har dottern blivit vän med ett par brittiska bröder, och den yngste av dem, i elvaårsåldern, har en guidebok som gör att de överlever, när allt elektroniskt väl slagits ut.


Det är gott om dramatik i filmen infrastruktur kollapsar, höghus rasar och marken bryts upp. San Andreas håller ett jämnt, men högt tempo. Delkatastroferna avlöser varandra. Visuellt mycket imponerande. Dottern Blake är smart och handlingskraftig och tar bra hand om de båda brittiska bröderna. Vänskapen som utvecklas är fin att se på.


Vad som är obegripligt är att Ray, som ska vara räddningshelikopterpilot i tjänst, bara lyckas rädda en person från en kollapsande skyskrapa (sin fru) och därefter tar han ledigt resten av dagen för att flyga iväg och rädda dottern. Hans underlydande säger bara lydigt "visst chefen, vi klarar allt här" när det är uppenbart att alla man hade behövts i tjänst för att rädda så många som möjligt. Inte bara den egna familjen.


Filmen undgår egentligen inte genrens klyschor med spektakulära räddningar, logiska vetenskapliga luckor, forskare som ingen tidigare lyssnade på, som nu är hjältar, samt ett smäktande patriotiskt slut och amerikanskt flaggviftande. Men San Andreas är till syvende och sist en bra actionfilm som är så mycket mer än en fest på specialeffekter.


Regi: Brad Peyton
Titel: San Andreas
Medverkande: Dwayne Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario, Ioan Gruffudd, Archie Panjabi, Paul Giamatti, Hugo Johnstone-Burt, Art Parkinson, Will Yun Lee, Kylie Minogue, Colton Haynes, Todd Williams, Matt Gerald, Alec Utgoff, Marissa Neitling
USA, 2015
Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.