fredag 23 oktober 2015

FILM: Good Kill - tänkvärt drama med många bottnar
If you never face your enemy, how can you face yourself?!


Jaktpiloten Thomas Egan har gått över till att jobba som drönarpilot, ett nytt och effektivt sätt att bekämpa fienden tusentals mil bort utan att riskera sitt eget liv. Tolv timmar om dagen sitter han i ett rum i Las Vegas och dödar fienden med en fjärrkontroll, för att sedan gå hem till familjen och leva ett normalt familjeliv med fru och barn resten av dygnets timmar. På senare tid har han dock börjat ifrågasätta sitt uppdrag. Kan det vara så att han skapar fler terrorister än han oskadliggör och deltar han i ett krig som ingen kan vinna? Ethan Hawke är mycket bra i huvudrollen!Krigskonsten har på senate tid moderniserats. OM man hade sålt in denna film som science-fiction eller framtidsdystopi hade man gått på det. Det här är en fiktiv verklighet där amerikanska soldater iklär sig uniform och spelar dataspel. Där de dödar på riktigt. Folk långt, långt borta, på andra sidan Atlanten.


Ethan Hawke spelar piloten Tommy Egan. Han saknar livet i luften. De nya rekryterna är inte piloter, de är experter på dataspel. Efter en lång dags dödande åker Tommy hem till familjen och grillar.


En dag står Tommy och tittar på den klara himlen och funderar på hur det skulle gå om fienden också hade drönare. Hela familjen skulle bli grillad.


Enda hoppet är molnig sikt, och det får man inte i Los Angeles.


En ny kvinnlig kollega ifrågasätter ständigt deras order (och stöter på Tommy) och det innebär att spänningarna ökar. Felet med den nya kollegan är att hon inte spelar speciellt bra, hon säger politiskt korrekta saker hela tiden, och provocerar de andra yngre grabbarna. Fördelen med Ethans tolkning av Tommy är att mycket pågår under ytan - man ser och känner att han tvivlar, utan att han behöver skrika ut det i replik efter replik, och det här här filmen tappar.Good kill är en tänkvärd film så länge man följer Ethan Hawke och även hans fru, spelad av January Jones, är en intressant karaktär. Hon är infödd Los Angeles bo, har jobbat på casinon och hon känner sig hemma i det heta, soliga klimatet, vilket ytterligare understryker Tommys utanförskap.


Los Angeles är artificiellt. Artificiella spelhålor, artificiella krigshålor. Men folk förlorar pengar och liv på riktigt.
Regi: Andrew Niccol
Titel: Good Kill
Medverkande: Ethan Hawke, January Jones m.fl.
USA, 2015
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.