onsdag 28 oktober 2015

FILM: Escobar Paradise Lost - Josh Hutcherson som surfare i drogmaffian

Welcome to the family.

Se upp för din semesterromans!
Hon har en dödligt farlig familj.
En ung surfare från Kanada (Josh Hutcherson, Hunger Games-flmerna) inleder ett förhållande med knarkkungen Pablo Escobars (Benicio Del Toro, Savages) vackra systerdotter. Han dras in i familjeföretaget och utsätts för livsfara i Escobars explosiva och farliga värld.


Benicio Del Toro. Det är svårt att tänka sig någon annan skådespelare idag porträttera Escobar. "Vince" i Entourage får ursäkta. Enligt tv-serien gjorde han succé som Escobar och pratade spanska. Hm. Del Toros colombianska spanska är mycket övertygande och med Josh Hutchersons karaktär pratar han engelska. Killen är ju från Kanada, och han och hans bror, brorsans flickvän och barn tror att de har hittat paradiset. Innan filmen är slut är alla döda.


Escobar är i grund och botten en tragisk kärlekshistoria, surfarkillen faller för en lokal tjej som förestår ett lokalt sjukhus. Hon verkar trevlig. Men sjukhuset ägs av "Uncle Pablo". Han lägger ner stora summor på "välgörenhet" för att bli populär, samtidigt som han exporterar kokain.


Även Escobars styre går mot ett slut. Hans sista akt i frihet är att ha sina hejdukar, och surfarkillen, till att gömma hans rikedomar - då har han något att komma ut till efter fängelsestraffet - och sedan har han sina lejda mördare att skjuta alla sina närmaste män. Så ingen kan skvallra var guld och diamanter och annat värdefullt finns gömt.


Det fanns förr en hederskodex bland skurkar - den som marknadsfördes i Gudfadernfilmerna. Familjen är helig, man tar hand om de sina (hur ska man annars få lojala hejdukar?), man förråder aldrig och man delar alltid med sig. Man dödar inte kvinnor och barn. Escobar bryter mot alla reglerna - vilket, enligt regissören/manusförfattaren Escobar gjorde även i verkligheten - och alla dödas utan urskiljning. Alla hans lojala män. Familjer med kvinnor och spädbarn som aldrig gjort något ont. Till och med medlemmar av den egna familjen. Pengar är allt som räknas, och att skydda de egna pengarna.


Filmen har ett episkt, tragiskt bildspråk, som en modern Bonnie & Clyde - Escobar har förresten köpot deras bil som souvenir - skillnaden är här att tjejen får överleva, hon är ju blodssläkt med Escobar - och vet inte var skatten är gömd.


Filmen kommer inte att bli lika populär som Gudfadern, publiken gillar de "hederliga" skurkarna bäst, som tar hand om de sina, Escobar, den moderna tidens gangster som bara tänker på sig själv går inte att gilla. Intressant att notera är att Del Toro slog igenom i en biroll som en drogbarons hantlangare i en James Bond film. Nu har han avancerat till att själv bli bossen.


Filmen är inspelad i Panama - fortfarande ger sig ingen frivilligt in i Colombia. Och inget försäkringsbolag täcker försäkringen om du skulle vilja göra det. Att filma på plats är omöjligt, men Panama har i alla fall samma typ av landskap. Äkta vara, inte något som är inlagt sedan i datorn.


En stor del av filmens behållning av Josh Hutcherson som gör sin sympatiske surfare naivt optimistisk. Men att tro gott om alla är inget sätt att överleva på. Det såg man i Hungerspelen ... Hutcherson gör i alla fall här en mycket mer moget och nyanserat rollporträtt och verkar mycket äldre än  sina 21 år. Tonårsrollerna är förhoppningsvis för alltid förbi.


Regi och manus: Andrea Di Stefano
Titel: Escobar - Paradise Lost
Medverkande: Benicio Del Toro, Josh Hutcherson, Brady Corbet, Claudia Traisac, Carlos Bardem, Ana Girardot, Tenoch Huerta, Laura Londoño, Lauren Ziemski, Frank Spano, Micke Moreno, Rossana Uribe,  Aaron Zebede, Julio Rueda, Juan Francisco Selles m.fl.
USA, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.