fredag 16 oktober 2015

FILM: Tomorrowland - A World Beyond - Låt den rätte komma in utvecklar sig till Terminator the roadmovie


Dagdrömmare sökes...  för att skapa morgondagens värld

En roadmovie som tappar bort vägen.
Disney och regissören av Superhjältarna bjuder med dig till en fantastisk värld där allt är möjligt. Upplev den med Frank, tonåringen Casey, den mystiska Athena och den smarte David Nix.

Tomorrowland: A World Beyond tar dig med på en inspirerande och magisk äventyrsresa där drömmar blir till verklighet. 


Till vänster ovan: DVD omslaget.

Nedan: Biopostern. Med George Clooney och den lille killen som spelar Clooneys karaktär som barn. George sr och George jr är mycket lika varandra.

1964. The Word Fair.
Förr i tiden, säger Clooneys röst, såg framtiden annorlunda ut.

Visst, framtiden såg ljus ut, och vi var inte översvämmade av dystopier, som Hungerspelen och andra kopior av den amerikanska klassikern The Giver.

Framtiden var ett enda stort party där allt var möjligt!


Mini-Clooney uppfinner en jetpack, och kan flyga som James Bond, och blir kompis med en söt terminator-aktig-robot som heter Athena (hon syns i mitten på DVD omslaget) men han fattar inte att hon är en robot, han tror hon är en jämnårig tjej och blir störtkär ... där han växer upp i Tomorrowland. 1984 blir han utvisad. Hon blir kvar. Han är vuxen. Hon ser fortfarande ut som en liten söt tjej. Oförändrad. Det här är som en robotversion av Låt den rätte komma in - han blir kär i den rätta, men hon visar sig inte vara människa.

Det här hade kunnat bli en supercool och vacker film.


Tomorrowland poster.jpg
George Clooney som vuxen och som barn.
Felet är, efter en  charmig start med Clooney och Clooney jr och söta roboten, får vi plötsligt följa en vuxen, blond amerikanska, som tydligen ska bli filmens hjälte. Den utvalda. Den här världens Katniss i Hungerspelen. Och den lilla roboten ska skydda henne mot onda terminator robotar så att hon inte blir dödad (och eftersom hon verkar ganska korkad behöver hon allt skydd hon kan få.) En charmig början utveckar sig snart till Terminator-plagiat, en roadmovie där blond amerikanska flyr undan mördarrobotar. Och man bryr sig så otroligt lite om henne att det kan få gå hur det vill. Hur blev det med den spännande historian i den första början man fick?


Tomorrowland har ett stort fel. Den rör sig inte frammåt. Två berättare, två början och en historia som tappas bort. En blondin man kunnat vara utan. Hennes roll är oklar och hennes hår nylagt, vad hon än har genomlidit. För en roadmovie att inte röra sig framåt, är som en död haj som slutat simma.Någonstans under ytan finns en historia om en alternativ verklighet i Tomorrowland och en Låt den rätta komma in kärlekshistoria mellan en liten pojke och en robotflicka som aldrig åldras. Men som ändå känner. Den historien kommer aldrig fram.
Regi: Brad Bird
Titel: Disney Tomorrowland: A World Beyond
Medverkande: George Clooney, Hugh Laurie, Britt Robertson, Raffey Cassidy, Tim McGraw,
Kathryn Hahn, Keegan-Michael Key, Chris Bauer, Thomas Robinson, Pierce Gagnon, Matthew MacCaull, Judy Greer, Matthew Kevin Anderson, Michael Giacchino, D. Harlan Cutshall m.fl.
USA, 2015
Walt Disney Studios Home Entertainment


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.