söndag 6 oktober 2024

FILM Insidan Ut 2 - Här kommer alla känslorna på en och samma gång ...

 


Här kommer alla känslorna på en och samma gång ....

Betyg 5

Glädje, Vemod, Ilska, Rädsla och Avsky äger huvudkontoret och de har bedrivit en framgångsrik verksamhet under en mycket lång tid. Alltså: tills hantverkarna kommer och renoverar och lämnar en enda röra efter sig. Med ett glatt "vi ska bara på lunch" försvinner de. Och så kommer Änglsan. Och en hel rad andra nya medarbetare. För huvudkontoret i fråga finns i nyblivna tonåringen Jennys huvud och här kommer alla känslorna på en och samma gång ... Resultatet? Totalt kaos. Och en mycket rolig och färgglad familjefilm som även fungerar för de små som har långt kvar till tonåren. De tycker att alla de fina formerna i bjärta färger påminner om godisar. Så det är alltså godisregn som pågår i hjärnan dygnet runt ... ? 

Ulla Skoog och Per Andersson finns i rollistan med de mycket fina svenska rösterna. Som helhet är detta en gedigen, välanimerad film som visar att Pixar är bland de bästa i världen - inte bara bäst i USA. Man vågar vara egensinnig och utmanande, samtidigt som det finns tillräckligt med publikfriande skoj - och godisfärger - för att hålla uppe intresset även hos de minsta filmfansen. 

Hockeyläger och vänskapsval

Jenny ska åka på hockeyläger och försöker välja mellan sina gamla vänner och sina nya vänner, mellan att ha kul eller att verkligen satsa ... Ängslan och hennes anhang gör inte lägret lättare för Jenny. När Glädje - tillsammans med sina fyra arbetskompisar - förvisas från hjärnkontoret så förvandlas Jennys liv till totalt kaos. Glädje & Co jobbar hårt för att ta sig tillbaka till kontrollpanelen. Under tiden förvärras Jennys situation så mycket att hon får en panikattack.

Prestationsångest kommer allt tidigare

Vänta, en panikattack i en barnfilm?! Ja. Så klart. #ViMåstePrataOmDet. Det är aldrig för tidigt att prata om press och stress och utbrändhet och att få in i väggen. Prestationsångest och krav kommer allt tidigare, och den här filmen är en bra inkörsport till att prata om alla måsten. Vad är det som är viktigt, vad är det man verkligen måste? Filmens filosofi går hand i hand med må-bra-forskning och de senaste rönen om må-bra-produktivitet. Man blir inte bra av att kämpa och nöta ut sig själv - man blir utbränd. Man blir bra av att ha kul och av att må bra. Må-bra-filosofin leder till framgång. Jenny tappar bort det roliga med hockey ... och därmed går det sämre. Må-bra-filosofin skulle inte ha kunnat illustreras bättre.

Omaka par på road trip

Förutom allvarliga insikter bjuder filmen på en massa skoj ... och omaka par är alltid kul. Glädje, Vemod, Ilska, Rädsla och Avsky är givetvis alla omaka, eftersom de symboliserar olika känslor. Då är det inte lätt att dra jämt när man är på "road trip" tillsammans. Det blir många, långa omvägar med flera scener som inbjuder till reflektioner och intressanta diskussioner.

Filmen är en femetta. En tonsäker färgexplosion som både ger glädje och manar till eftertanke. Bättre kan det inte bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.