torsdag 17 oktober 2024

FILM: Furiosa: A Mad Max Saga - Same old, same old, same old



Furiosa: A Mad Max Saga

Regi George Miller
Medverkande: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth,
Tom Burke, Lachy Hulme, Charlee Fraser, Angus Sampson, Alyla Browne, Daniel Webber, Nathan Jones, Gordon D. Kleut.




Det här lär vara den dyraste filmen som gjorts i hela Australiens historia. De fick inte mycket för pengarna.

Anya Taylor-Joy fick huvudrollen som den unga Furiosa efter att regissören George Miller hade sett henne i Last Night in Soho. Furiosa såg vi sist för nio år sedan som "gammal" och då spelades hon av sydafrikanska Charlize Theron och den manlige huvudrollen innehades av brittiske Tom Hardy (som nu har fullt upp med att marknadsföra en annan franchise, nämligen Venom som sjunger på tredje och sista versen.


Hur många verser det kommer att bli för Mad Maz franchisen får vara osagt. Förra filmen var mest en enda lång biljakt i öknen. Den nya filmen har en inledande timme där Furiosa spelas av en barnskådespelare som plockar frukt i ett gönskanse paradis. Och sedan blir det öken och en enda lång biljakt. Igen.


Kvinnorna bryr sig om miljön. Männen bryr sig om krig. Det finns blinkningar till det romerska imperiet. Precis som i Hungerspelen och Apornas Planet. Fast Mad Max är ju mer steampunk och mer öken. Mad Max looken är så igenkännbar att den kan lätt kunde kopieras och drivas med i Deadpool & Wolverine.
Om man promt vill titta på biljakter på sand i Australien är The Fall Guy roligare.

Det har gått nio år sedan förra Mad Max filmen ... och vi förväntas komma ihåg den? Visst ska den här filmen, likt The Fall Guy, köra med riktiga stunts och riktiga stuntmän. Men allt ser så platsigt ut att detlika gärna hade kunnat vara gjort i en dator. Chris Hemsworth spelar skurk i den här filmen. Han är från Australien. Hans grej tycks vara att bullra en massa i bullriga filmer och att slå ner alla som kommer i hans väg. Liksom när det gäller specialeffekterna och de evighetslånga jakterna så saknar man variation.


Svagheten med en Mad Max film utan Mad Max är uppenbar. Första filmen var ett original. Nästa var en sequel. Tredje en prequel. Och nu en prequel till en prequel utan någon av vare sig priginalskådespelarna eller originalprequelskådespelarna kvar. Varken Mel eller Charlize.


sequels soar, prequels stumble, originals struggle ... en sanning som filmkännare brukar upprepa som en mantra när det gäller sommarblockbusters och analyser av svajiga boxoffice intäkter. En sanning med modifikation, för visst längtar vi efter originella filmer utan evigheteslånga referenser till romariket och antikens trojanska häst - och utan evighetslånga fordonsjakter - men i valet mellan vad som hände sedan och vad som hände förut är uttalandet spot on the money. Visst undrar vi alltid vad som händer sedan. Vad som hänt förr ... kan vi räkna ut. Och om inte, så struntar vi i det.

En hel film för att besvara frågan som ingen någonsin ställt om varför Charlize Therons Furiosa hade en robotarm för nio år sedan ... är för mycket och för sent. Too much, too late.

Förresten. Om du gillar öken så kan du kolla på en tågresa som går genom Australiens vildmark, Ghan-tåget. Australiens motsvarighet till Orientexpressen. Här får alla sitt lystmäte av öken. Finns på SVT play (och går på broadcast i Kunskapskanalen).

PS. Visst ser Furiosas sminkning nedan ut som Mel Gibsons i Braveheart`? En liten koppling till original-Max i alla fall. Australiens mest kontroversiella burgare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.