lördag 5 oktober 2024

BOK: Tuffa tassar i Lutetia! - Nya äventyr med Idefix!

Skapare av Idefix: R. Goscinny och A. Uderzo

Format: Häftad
Serie: Idefix och rebellerna (del 1)
Antal sidor: 68
Förlag: Egmont Story House 
ISBN: 9789176218884
Text: M Choquet - Y. Coulon - J.Erbin
Teckningar: J. Bastide - P. Fenech



Idefix är en av serievärldens största små fyrbenta hjältar - och nu kan han ståta med en egen bästsäljarserie.

Idefix slog igenom som trogen följeslagare till Obelix och Asterix, i volym efter volym, där de tappra gallerna gör motstånd mot det romerska imperiet på olika underfundiga vis - samtidigt som serierna ofta parafraserar och driver med saker som är moderna idag.

Liten och smart rebelledare  

Idefix egen serie positionerar den modiga lilla hunden som ledare för ett antal djurrebeller - Idefix är liten och smart och har alltid en plan. Han är på sätt och vis den här seriens Asterix, albeit utan trolldryck som gör honom stark. Och det är seriens styrka. Det finns inget magiskt "get out card", karaktärerna får istället använda snabbhet, underfundighet, list och smart planering för att klara sig.

Ljuva Lutetia med modehus, konstkvarter och gourmetmat  

I gänget med rebelliska djur ingår två hundar, en svartvit katt som påminner om Katten Jansson, en gammal duva som minns hur det var när Gallien var fritt och en klok uggla. Ugglan bor hemma hos en druid i skogen. Alla andra djur bor i Lutetia - den tidens Paris. De kan besöka Montmartre där konstnärer målar sin tids TikTok trender (som gulliga katter och kattungar) och ett högt torn som påminner om Eiffeltornet, men som i själva verket är ett duvslag. 

Givetvis finns här modehus och parfymtillverkare och mängder av gourmeträtter. De kryddiga korvarna är bulldoggen Voffelmix egen personliga kryptonit.

Visst får vi se några bekanta från huvudserien - Majestix och hans fru Bonnemine är på semester i Lutetia för att shoppa loss och göra stan och de skymtar i flera olika serierutor.

Dissidentpoet räddas

Dessutom återkommer en känd bard från huvudserien, som gärna skrålar motståndsvisor. Han blir persona non grata hos romarna. De modiga rebelldjuren, med Idefix i spetsen, gör upp en snillrik plan för hur de ska rädda dissidentpoeten från att bli fängslad. Ett fartfyllt äventyr med ett tema som tyvärr är alltför aktuellt än idag. 

Vansinnig jakt på boll och botemedel

Tuffa tassar i Lutetia inleds med en vansinnig jakt på en anrik boll, som alla vill lägga tassarna på, följt av en minst lika vansinnig jakt på ett botemedel mot en mystisk hick-pandemi ... och kruxet är att druider är förbjudna i Lutetia. Även om romarna kan tänka sig att göra ett undantag för att bota sig själva så hjälper det inte gallerna.

Tre fullbordade äventyr

Det finns tre fullbordade äventyr i denna volym. Serierna utspelar sig innan Idefix träffar Obelix och Asterix och baseras på en animerad serie som redan blivit en succé i många europeiska länder.

Det finns samma fingret-på-pulsen berättande, slapstickdramatik och slipad humor som i originalserierna om Obelix och Asterix - och Idefix - och fansen kommer inte att bli besvikna. Överflödet av gulliga djur - hundar, katter, fåglar - kan bidra till att locka in fler yngre fans till den underbart underfundiga värld med Asterix & Co som Goscinny och Uderzo skapade en gång i tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.