måndag 21 oktober 2024

BOK: Hjärnsläpp av Jeff Kinney - aktuell samhällssatir i Dagbok för alla mina fans


Författare: Jeff Kinnery
Titel: Hjärnsläpp

Format: Kartonnage
Serie: Dagbok för alla mina fans (del 18)
Antal sidor: 224
Utgivningsdatum: 2024-02-28
Förlag: Bonnier Carlsen
Översättning: Jan Risheden
Originaltitel: Diary Of A Wimpy Kid: No Brainer
Illustrationer: Jeff Kinney

ISBN: 9789179790424

Dagbok för alla mina fans sjunger på artonde versen ... och detta är den bok i serien som är mest "edgy" och politisk. Den tar upp "hälsosamma" luncher, budgetnedskärningar, bannade böcker (skolbiblioteket blir tommare och tommare), sponsring, hur "privata pengar" ska rädda den offentliga sektorn  (inklusive skolan), hur skolor drivs med vinstintresse ... kommentarer om AI, teorin att jorden är platt (och 4000 år gammal) och den underbara amerikanska kapitalismen som fostrar "vinnare".

Det här är en rolig bok för barn - många säger att det är den bästa boken i serien eller i alla fall topp tre - men för vuxna är det snarare än alarmerande otäck samling satirtäckningar som är "roliga" för att de är sanna ... och de är så obehagligt sanna att man funderar på om det är okej att skratta eller om man bara ska skaka på huvudet. Det här är Jeff Kinney - och hans lille antihjälte Greg Heffley - som ett slags satirens Janne Josefsson på Uppdrag Granskning i skolans värld. Visserligen i Amerikas Förenta Stater ... men många företeeelser sprider sig. Censur, bannade böcker, naturvetenskap som undergrävs, konspirationsteorier, hotet att AI ska ta alla våra jobb, utbildning och matkultur som blir allt sämre och denna ständiga jakt på att öka vinstmarginalerna ... även i skolorna.

Gregs skola försöker överleva genom att hyra ut till egenföretagare, så snart har de allt från biodling till hundträning i sina gamla lokaler, och eleverna får allt färre klassrum att hålla till med. Städroboten börjar utvecka ett eget medveteande och sitter hellre och läser finkulturella bökcer än att göra något som den var designad att göra. Betygen blir allt sämre och till sist stänger skolan och Greg hamnar i en ny skola ... där han plötsligt är en stjärna. Den ende som kan läsa en gammaldags klocka. Och känna igen en triangel på matten.
Greg stormtrivs, han har till och med en flickvän (som inte kan stava ett enda ord, men man kan inte vara så npgräknad när hon är snygg) ... och livet leker. Tills han råkar imponera på helt fel person ....

Hjärnsläpp är en aktuell bok på måpnga sätt, en du-sätter-skrattet-i-halsen-bok. Visst är det överdrivet, men det är också spot on. Förresten svenska PEN anordnade Banned Book Week för första gången 2023. Innan har det inte behövts? Kommer denna bok också att hamna på bannade böcker listan i vissa amerikanska stater eller i vissa länder? Kommer städrobotar att sitta och läsa denna bok i framtiden? Vi får se.

En nackdel är att det är mindre av det gamla sammanhanget kring Greg - hans bröder Roderick och Manny, hans knasiga, roliga föräldrar och hans underbare bäste vän Rowley. Det finns de som saknar det, sammanhanget i böckerna, här är det mest scener och politiska frågor staplade på varandra. Men det hindrar inte att det är en bra satirbok ... som råkar vara aktuell alldeles innan det amerikanska valet.

Vart är vi på väg? Kanske åt pipsvängen. Eller så kan vi som Greg vara glada åt en värld där man blir geniförklarad bara för att man förstår hur en gammaldags klocka med visare.

Barnen skrattar. Man kan dock gissa att lärare och skolbibliotekarier sitter och gråter över boken ... gränsen mellan vad som kan tolkas som komedi och vad som kan tolkas som tragedi är som sagt hårfin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.