måndag 21 oktober 2024

BOK: Må bra-produktivitet - En enkel metod för att få mer gjort med mer glädje

 

Titel: Må bra-produktivitet - En enkel metod för att få mer gjort med mer glädje
Författare: Ali Abdaal
Antal sidor: 238
Utgivningsdatum: 2024-09-02
Förlag: Volante
Översättning: Rasmus Carlsson
Originaltitel: Feel-Good Productivity
ISBN: 9789179653781


No pain, no gain! Vi har lärt oss att framgång kräver hårt arbete, att vägen till framgång är kantad av strävsamt slit och uppoffringar. Men ... stämmer det verkligen? Och behöver det vara så?



Ali Abdaal läste till läkare och hade som motto att liksom Mohammed Ali slita ont. Men så insåg han att det inte höll. Han blev sämre som både läkare och som människa ... och vad är det för fel med att ha kul? Idag är Ali Abdaal en hyllad produktivitetsexpert och framgångsrik youtuber och poddare och han har stakat ut en enklare, trevligare, roligare och framför allt mer hållbar väg till framgång. En filosofi baserad på glädje och feel-good.


Det finns tre energigivare som ligger till grund för produktiviteten

Det finns tre hinder som som stjäl energi.

Det finns tre uthållighetsfaktorer som skyddar oss från utbrändhet och hjälper oss att uppnå balans.


Det finns massor av tips i den här boken, som avslutas med det allra bästa tipset: att inte använda alla tips, utan bara de som passar för just dig. Är du redan stressad och pressad och försöker genomföra alla tips och alla förändringar så förvandlas det bara till ännu fler måsten och du blir ännu mer stressad.


Ali Abdaal tar exempel från sitt eget liv, som student och som läkare och kantar sitt berättande med inspirerande berättelser om framgångsrika nobelpristagare, olympier och entreprenörer.
Han pekar på att enkla förändringar kan göra stor skillnad.


Ett av hans egna tips är att se livet som ett spel, och du kan ge dig själv "a side quest" varje dag, eftersom det är de som är de roligaste när man spelar, till exempel World of Warcraft. Ett annat tips är att sätta på cool musik så du låtsas att du är med i en äventyrsfilm. Ali Abdaal satte på soundtracket till Pirates of the Caribbean när han hade tråkiga läkaruppgifter att ta itu med ...
Och så det där med belöning. Ett experiment från 1935 har använts och återanvänts många gånger. Hr man ska fästa ett ljus på en anslagstavla och ine få det att droppa på golvet. Ett test världigt Taskmaster eller Bäst i test. Den grupp som klarade av testet bäst hade fått en påse godis INNAN de gjorde något. Belöningar hjäöper alltså. Till och med innan du gjort något ...


Man kan belöna sig själv med ett kapitel läsning i den här boken. Med lite äventyrs musik i bakgrunden.
Det kan ses som godis ....

Om författaren: Ali Abdaal, född 1994, är den före detta läkaren som idag är youtuber, poddare, entreprenör och författare. Han har över fem miljoner följare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.