torsdag 17 oktober 2024

BOK: Mörkrets alla färger av Chris Whitaker - Gold Dagger vinnaren har blivit presidentfavorit

Antal sidor: 864
Utgivningsdatum: 2024-09-27
Förlag: Natur & Kultur 
Översättning: Maria Lundgren
Originaltitel: All the Colors of the Dark 
ISBN: 9789127187191

Stand by Me möter The Notebook möter The Shawshank Redemption. Tokhyllade All the Colors of the Dark finns nu på svenska, med titeln Mörkrets alla färger. Det är en en maffig tegelsten på över åttahundra sidor som kommer att bli en tv-serie -  med hela TRE säsonger. Det säger något om hur komplex den här romanen är. Det finns romaner vars intriger knappt räcker till en enda säsong.

En pirat, en biodlare, en seriemördare, en konstnär, en bankrånare, en FBI-agent, en busschaufför och en galleriägare är några av huvudpersonerna i denna episka berättelse. Tänk dig dessa udda karaktärer uppställda på ett Cluedobräde ...

En roman om flera brott

Att kalla boken för deckare eller thriller kan dra upp förväntningarna för mycket på hur mycket action som ska serveras, det här är många gånger lågmält drama... helt enkelt en roman. En roman om ett brott (eller flera brott) för att fritt parafrasera en gammal svensk boktitel.

Mohammed Ali, Hajen och Dolly Parton

Året är 1975 och förändringens vindar blåser över Amerika. Vietnamkriget går mot sitt slut, Mohammed Ali möter Joe Frazier i boxningsringen, Steven Spielbergs megahit Jaws är den första sommarblockbustern, under juli månad kommer Dolly Partons Best of platta som inleds med Jolene ...
och i den lilla staden Monta Clare, Missouri, försvinner flickor.

Hjältedåd leder till offerroll 

Romanens protagonist, den utstötte och mobbade Patch, råkar se när skolans populäraste flicka håller på att bli bortförd. Det logiska hade varit att skrika på hjälp eller att hämta en vuxen. Istället försöker han själv ingripa och han lyckas rädda flickan ... men blir istället själv bortförd.

Vänskap i mörkret

I 300 dagar hålls han fången i mörkret, men det är ändå inte en mörk tid för Patch, som hitintills haft ett svårt och hårt liv, för i mörkret träffar han Grace. Grace berättar om världen utanför, om allt underbart som finns, om konst och kultur och om balett och lila honung. Patch lapar i sig allt. Det här är en välrd som han hitintills inte vetat fanns. När Patch räddas är förövaren borta - och även Grace. Alla säger att han måste ha fantiserat och hittat på Grace, som en tröst, något som hjälper till att överleva i en extrem situation. Men Patch är bergsäker. Grace finns. Och det är hans uppgift att rädda henne.

Jakt över fyra decennier  

Jakten på Grace går över fyra decennier. Under den tiden förändras både Patch och det Amerika som han växt upp i. Gång på gång försöker han teckna Graces ansiktsdrag som han känt i mörkret och hans talang för att teckna gör honom till en uppburen och framgångsrik konstnär - som gång på gång tar sig an uppdrag att teckna försvunna flickor.

På presidenternas favpritlista

Bakom tv-serien  All the Colors of the Dark ligger UCP och Jenna Bush Hagers Thousand Voices och Sue Naegles & Ali Krugs Dinner Party Productions. Jenna Bush Hager är dotter till George Bush och Chris Whitaker har bliivit något av en presidentfavori bland både republikaner och demokrater. Flera före detta presidenter Chris Whitaker "gillar att läsa lista". George W Bush, Bill Clinton och Barack Obama. Även den nuvarande presidenten Joe Biden har sällat sig till fanskaran. 

Ta ett trauma ... och ändra på allt

Chris Whitaker är engelsman, men hans böcker utspelar sig i USA. Han gästade Bokmässan i Göteborg i år och berättade att han fick rådet att skriva som terapi, efter att han som tonåring blivit utsatt för ett brutalt rån, knivhuggen i magen och bröstet flera gånger ... allt för att han vägrade lämna ifrån sig en trasig mobiltelefon utan strid. Rådet han fick var att skriva samma scen, men med ett lyckligt slut ... och att ändra på allt. Miljön skulle vara någon stans där Chris hade varit lycklig. Det var Disneyland. Alltså utspelar sig Chris Whitakers böcker i USA och han gjorde sig själv till kickass hjälte, istället för sårat rånoffer, i form av tonårsflickan Duchess ... och det var början på en lysande författar karriär.

Chris Whitaker har bland annat belönats med CWA Gold Dagger Award och fler priser lär komma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.