måndag 21 oktober 2024

BOK: Long Island - uppföljaren till Oscarsbelönade Brooklyn är här

Jim på Irland, Eilis mittemellan och  Tony i USA.


Titel: Long Island

Serie: Uppföljare till Brooklyn
Författare: Colm Toibin
Antal sidor: 311
Utgivningsdatum: 2024-10-02
Förlag: Norstedts
Översättning: Erik Andersson
Originaltitel: Long Island
ISBN: 9789113130811

Long Island är den efterlängtade fortsättningen på Brooklyn - Colm Tóibíns stora romansuccé som blev Oscarsbelönad film med Saoirse Ronan i huvudrollen som Eilis Lacey.

Brooklyn utspelade sig på 1950-talet. Eilis Lacey lämnar Irland för USA, väljer mellan att återvända och att stanna kvar, väljer mellan en snygg och pålitlig irländsk pojkvän som hon känner väl, och en italiensk kille i det nya landet som kanske verkar mer spännande. Hon väljer USA och den italienska pojkvännen. 

Hopp till början av den nya romanen. Året är nu 1976 och det har gått tjugo år sedan hon gifte sig med rörmokaren Tony Fiorello. Ellis känner sig fortfarande inte som en del av USA och hon känner sig fortfarande inte som en del av Tonys stora, bullriga, intensiva italiensk-amerikanska familj som ständigt finns närvarande i deras liv i Lindenhurst, Long Island. Alla bor i närheten av varandra, hans mamma, hans bröder, en massa andra italienare ... själv har hon inga vänner och inga släktingar i närheten och hon längtar ofta hem till Irland.
Ellis har två barn som är i tonåren och de har aldrig varit på Irland.

En dag förändras Ellis liv. Ellis sitter hemma och går igenom bokföringen för familjeföretaget som vanligt.

Em irländsk man, Jim, hälsar på och meddelar att hans fru är gravid med Tonys barn. Han vill inte ha det. Det är inte hans. Han kommer att lämna barnet på Ellis tröskel direkt när det är fött. Det är Ellis uppgift att ta hand om sin mans oäktingar.

Ellis håller inte med. För första gången på tjugo år säger hon ifrån. För första gången får hon nog av att bli förtryckt av en stor italiensk familj som verkar som en gudfadern parodi. Hon tar sina döttrar och åker till Irland så de får hälsa på sin mormor och se landet som de kommer ifrån för första gången. Lite sent kan man tycka. Men Tony lät väl inte Ellis ta ut någon lön från familjeföretaget som hon gratis gör bokföring för.

På Irland träffar Ellis sin gamla pojkvän som hon fortfarande är försjust i --- många läsare och filmåskådare "shippade" detta par redan när Brooklyn kom ut --- och han är fortfarande förtjust i Ellis. Men som tröst har han blviti ihop med hennes bästa vän ...

Det är förmodligen en besvikelse för många fans att de båda går bakom ryggen på bästa vännen. Ska den irländske killen Jim också visa sig vara en otjogen sate? Den här gången får Ellis vara den andra kvinnan. Men hon är väl den första kvinnan eftersom han var kär i Ellis först?

Jim blir mer och mer inlindad i sina egna lögner och boken utvekclas till "a comedy of errors" Ett slags spring i dörrarna fars utan dörrar.

Det är också oklart vad som händer med karaktärerna, hur går det för dem== Är det här bara en sådan där mittenbok som lägger upp bollen för en trea?

Finns det något par överhuvudtaget att shippa i den här boken. Sedan förra boken har alla blvit egocentriska skitstövlar det finns ingen att heja på. Dialogerna som brukade vara naturliga och enkla, har blivit konstlade och invecklade och styltiga.

Boken verkar ha skrivits väldigt snabbt och relativt ogenomtänkt. Blev Colm mutat med en massa pengar för att en äldre Saoirse skulle kunna återgå till samma roll en gång till? Ett mindre tidsglapp hade funkat bättre, och karaktärerna hade behövt vara åtminstone lite lika de som de var i första boken för att det skulle ha blivit trovärdigt och engagerande.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.