lördag 5 oktober 2024

BOK: Klassisk romersk röra! - Idefix räddar örnunge på vift och Mona Lisas halsband

Skapare: René Goscinny och Albert Uderzo

Format: Häftad
Serie: Idefix och rebellerna (del 2)
Antal sidor: 69
Förlag: Egmont Story House
ISBN: 9789180740524
Text: H. Benedetti - M. Coulon - S. Lecocq - N. Robin 
Teckningar: J. Bastide - P. Fenech


Idefix är tillbaka, liksom alla de andra tuffa, tilltufsade djurrebellerna i Lutetia, staden som idag är känd som Paris. Inledningsvis promenerar djurvännerna runt i Montmartre och beundrar konstnärer som gör mosaikbilder av gulliga katter eller som försöker kränga egyptiska profiler gjorda medan du väntar.

Den mysiga utflykten avbryts när vännerna får en örnunge på villovägar att ta hand om. Den romerske generalen i Lutetia har beställt örnen som maskot och ute i skogen finns det ett par örnföräldar som sörjer sin försvunna fågelunge. Det är upp till Idefix & Co att återställa ordningen.

Som motståndare har de inte bara legionärer som försöker återbörda örnungen till sin general, utan även katten Mona Lisas hejdukar som försöker förgöra örnungen, för ingen ska få ta Mona Lisas plats som generalens favorit.

Mona Lisas halsband och bageribesök med förhinder

Det finns ytterligare två fristående äventyr i volymen, ett om Mona Lisas halsband som lockar olika intressenter och ett om en romersk staty som rebellerna försöker bli av med ... för annars kommer de aldrig att kunna besöka bageriet med de goda brödsmulorna igen.

Kändisparet Majestix och Bonnemine är tydligen fortfarande på semester i Lutetia i denna volym och Bonnemine är mycket rädd om sina tunikor inhandlade på det exklusiva modehuset Givenchix. Très chic!

Tassar vidare mot nya äventyr

Det är full fart även i denna volym och givetvis kommer Idefix & Co att tassa vidare mot nya äventyr - i flygande fläng.

Myllrande bilder, vitsiga dialoger, blinkningar till vår egen tid, en mission om att återupprätta historieintresse (och Frankrikes storhet?) och ett budskap om att aldrig underskatta små vänner. Ligger helt humoristiskt rätt i dagens klassiska röra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.