torsdag 17 oktober 2024

BOK: Räkna med mig ... Matematikens underbara värld i prisbelönt bilderbok



Titel: Räkna med mig
Översättning: Gunnar Nirstedt
Originaltitel: Count on Me
Bandtyp: Kartonnage
Genre: Skönlitteratur
Utgivningsdag: 2024-07-01
Antal sidor: 48
ISBN: 978-91-8094-276-8 


Alla har en passion. Den lilla flickan i Räkna med mig  guidar oss genom sin familjs och sina vänners passioner. Det är bollsport, det är karate, det är måleri, det är musik ... Flickan försöker kladda med färg, träffa en tennisboll med ett alldeles för stort racket, slå sönder tegelstenar med hjälp av karatemoves och spela musik på en gigantisk bastuba. Hon vet. Andras passioner är inte för henne. Hon har redan hittat sin passion. 

Passionen är ... Matematik! När den lilla flickan ser världen runtomkring så ser hon matematikens underbara värld överallt.

Kasta smörgås med koncentriska cirklar 

Matematik finns i de koncentriska cirklarna som en kastad sten skapar i vattnet. Matematik finns i rutschkanans kurva och i de geometriska formerna på lekplatsen. Matematik finns i naturen, finns det något vackrare än fraktalernas underbara värld? Polygoner finns överallt, till exempel i hemmet, där kaffekannan består av polygoner. Och vad är väl lek med byggklossar om inte ett försök att få geometriska figurer att samsas i en och samma skapelse? När man gungar eller leker med en boll kan man räkna på projektilbanor. Mycket kan förvandlas till matematiska exempel med mängder. I ett snäckskal finns en kurva ... Glasskulor i en glasstrut är mer härlig geometri ... ! Mums! När familjen besöker konstmuseet fastnar den lilla flickan framför Piet Mondrians tavla, inte på grund av grundfärgerna utan på grund av de geometriska proportionerna  mellan de olika  fyrhörningarna.

Husdjur eller fraktaler?

På bildlektionerna i skolen ritar andra barn sina favoritdjur, flickan fyller sin canvas med kurvor och fraktaler och matematiska beräkningar. Det finns de som inte förstår henne, men det bryr hon sig inte om. Världen kan ses på många olika sätt - flickan betraktar världen med hjälp av matematik. Det gör världen vackrare. Och mer lättförståelig. För flickan. Att ha kontroll är viktigt, både för stora och små och flickan får kontroll med hjälp av sin matematiska förståelse. Och visst är det nyttigt att vara bra på matematik när man ska vika det perfekta pappersplanet som flyger längre och högre än något av de andra planen ...

Underfundig matematisk värld i konstälskande metropol

Illustrationerna är härligt underfundiga och skapar en egen matematisk värld där vi får följa med flickan på olika äventyr. När flickan och hennes vänner och familj är ute på loppisutflykt bland en massa bric-à-brac fastnar någon för vackra vaser, någon för gamla LP-skivor, någon för en trumpet .... och den lilla flickan för en kulram. Vi har alla våra fynd och våra personliga skatter.

Det är lätt att tänka sig scenen som en metropol som Paris ... eller en kulturell stad någon annan stans i Frankrike, Spanien eller Italien. Den lilla flickan får hållas. I Frankrike ses i alla fall matematik som en av de stora konstarterna.

Varma färgskalor

Färgskalan går i varmt gult och rött och ljusa bruna nyanser med svarta linjer. Ett sparsmakat sätt att illustrera som highlightar den lilla flickan och hennes matematiska fantastiska värld desto bättre. Det här är en modern barnboksklassiker för alla åldrar att avnjuta. Och visst kan man läsa boken många gånger för att leta efter olika detaljer och olika matematiska exempel i bilderna ... eller så kan man spana efter vad katten har för sig.

Spanskfödd prisbelönt författare och illustratör

Miguel Tanco är en spanskfödd barnboksförfattare och illustratör. Han har mottagit en lång rad priser för sina böcker, bland annat en Biennale Ilustrarte, 2018 och flera utmärkelser på bokmässan i Bologna. Räkna med mig (Count on Me, 2019) är en av hans mest omtyckta böcker, en fin, lärorik och fantasifullt illustrerad berättelse om en flicka som älskar matte. Miguel Tanco bor idag i Italien, i Milano.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.