måndag 4 juni 2018

Svanhalsens hemlighet - Spänningsroman om sommarens sista dagar ...

Elsie Petrén
Svanhalsens hemlighet
ISBN: 9789177793403
Lind & Co

Svanhalsen är ett sommarstugeområde där det finns många hemligheter begravda. Hur gick det till när de ursprungliga ägarna lurades på marken? Hur blev det ett tillhåll för rika människor? Och kommer badplatsen och bryggan och dansbanan och midsommarfirandet enbart att vara till för stugägarna och sommargästerna och inte för de bofasta, som bott där i generationer?

Samtidigt har både Leo och Bruce sina egna hemligheter --- de båda halvbröderna har alltid hängt ihop i vått och torrt, men den här sommaren har något förändrats. De litar inte på varandra längre, och de räknar inte längre med varandra och de berättar definitivt inte allt för varandra.

Sedan en låst vägbom sätts upp som hindrar byborna från att köra ner till Svanhalsens stugområde (och badplats och brygga och dansbana ...) har konflikten eskalerat mellan sommargästerna på Svanhalsen och de bofasta i Byn.

Bruce verkar inte bry sig. Han verkar nästan ta sommargästernas parti, men varför? Leo, däremot, blir mer och mer upprörd över livets orättvisor, under sommarens sista dagar ... Och Leos mamma kommer hela tiden med kryptiska anmärkningar om att Svanhalsen egentligen skulle ha varit deras ...

Svanhalsens hemlighet är till skillnad från många ungdomsböcker inte så hårt genrenischad - det här är inte en regelrätt deckare eller thriller eller mysteriebok, men den har drag av alla dessa genrer.

Men mest av allt är det en vanlig hederlig spänningsroman, som struntar i att genrebestämmas, personerna står i centrum och deras relationer granskas in i minsta detalj.

Man känner med Leo, och tycker att Bruce och hans käresta är otroligt bortskämda (mest av allt när de medvetet förstör för en av stugägarna), och mamman i boken är ett nyanserat porträtt av en engagerad person med starkt patos, men det är samtidigt ett porträtt av en person som hotas att slukas av alla oförrätter, både verkliga och inbillade, som ligger i det förgångna ...

En hel del av det som baksidestexten utlovar utspelar sig dock under den sista tredjedelen av boken, så läs gärna boken utan att läsa baksidestexten först. Kasta dig bara helt förbehållslöst in i en skildring av sommarens sista dagar, som är intensivt spännande --- och även lätt att känna igen.

Elsie Petréns miljöskildring är perfekt, ända ut i de minsta björkkvistarna, och hon lyckas på pricken att fånga hur det är i ett svenskt sommarstugeområde.

Hur långt gäller egentligen allemansrätten? Och räcker det att ha rätt ... när man inte längre känner sig välkommen?

Rekommenderas varmt som sommarläsning!

Elsie Petrén har tidigare skrivit de prisbelönade böckerna om Skuggmyra, Zäta-deckarna och Kommisarie Tax.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.