fredag 22 juni 2018

Glad Midsommar! - Fem finurliga fakta om firandet!

Visste du detta om vårt Midsommarfirande?
1. Allt handlar om planering 
Midsommarafton firades fram till 1952 alltid den 23 juni. Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, därför sammanföll alltid Johannes Döparens dag den 24 juni med midsommardagen. Men 1952 tyckte man att midsommar störde arbetsveckan och därför ligger dagen nu alltid på en fredag. 

   
2. Midsommarstångens historia 
Midsommaraftons mest kända symbol – midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden. Den kallas ibland för majstång, eftersom den i Tyskland och på övriga kontinenten restes i samband med förstamajfirandet. Man tror även att majstången användes av djäknar, den tidens studenter, och drängar som drog runt i städer och byar och ”sjöng maj” för mat och pengar i utbyte. 

   
3. Magiska Midsommar 
I bondesamhällets folktro var midsommarnatten en av årets mest magiska nätter, då naturen flödade av krafter. Läkeväxter sades vara extra kraftfulla och samlades därför under midsommarnatten. Att rulla sig naken i midsommardaggen var stärkande för hälsan liksom att spara en krans och lägga den i julbadet. Var man på jakt efter en skatt var midsommar den bästa tiden att leta – det sades att förtrollade skatter då steg upp ur jorden och blev synliga för människor. En tradition som fortfarande lever kvar idag är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med. 

   
4. Kallast och varmast 
”Växlande molnighet med inslag av skurar” är en vanlig beskrivning när det talas om midsommarväder. Men hur ser vädret ut historiskt? Den allra högsta temperaturen noterades i Sveg 1935 och kom då upp i hela 35°. När det gäller den kallaste midsommaren är 1987 ett år att minnas Då hade Stockholm 11° som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll nära 0°. 

   
5. Så firar våra grannar 
Tro det eller ej men det finns inget annat land där man firar sommaren genom att dansa som små grodor runt en blomsterstång, sjunger snappsvisor, äter sill och ägg eller binder blomsterkransar. Däremot firar man i Finland ”Juhammus” och i Danmark och Norge ”St Hans dag” med stora eldar, fest och sånger - likt vårt Valborgsmässofirande. 

   

Känner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.