fredag 22 juni 2018

Härliga Härjedalen med ett av Sveriges bästa Midsommarfiranden ...

Midsommarfirande på Gammelgården - ett av de bästa!

Levande musik till små grodorna
Traditionellt Midsommarfirande på Gammelgården i Sveg, med alla de kända låtarna och specialiteterna flötgröt och gum - med tunnbröd till. 


Besökare i hembygdsdräkter. 
Start med Små grodorna och final med Raketen. 
Fiskdamm, tombola och hemslöjd. 

En fin hembygdsgård med en minnessten över de som en gång utvandrat. 

Flaggan - och björnen - i topp. 
Björnen är Härjedalens landskapsdjur.

Mums med flötgröt!
Flötgröt är en klassiker på festliga traditionella tillställningar i norra Sverige.

Så här gör man:

3 dl grädde kokas upp i kastrull. Pudra över 2-3 msk vetemjöl och vispa ner i den kokande grädden. Låt sjuda tills gröten lossnar från kastrullens kanter då den genast tas bort från värmen. OBS om gröten kokar för länge spjälkas den och fettet från grädden frigörs. Vispa ner salt. Vid behov, späd försiktigt med 1 msk kallt vatten.

(Fett? Ja. Men receptet är från fäbodarnas storhetstid, då folk och fä behövde äta upp sig ...)

Anna-Carin Olofsson visar upp sin dräkt.
Servera med strösocker och mald kanel som strös över portionen. Till flötgröten serveras kall mjölk i glas, gärna med knappt förnimbar smak av hjortronsaft (alternativt blåbärs- eller lingonsaft) och stenugnsbakat tunnbröd.

Spana efter fina folkdräkter!

Något som är trevligt med ett traditionellt Midsommarfirande är alla fina folkdräkter. Anna-Carin Olofssons är en klassiker som varit med länge (idag kompletterad med modern, vindtät jacka). Internationellt är hon känd som flerfaldig OS-medaljör i skidskytte - lokalt är hon känd som miljöhjälte som jobbar med hållbar energi, och som lärare på Skidgymnasiet i Sveg.

Och så ... avslutningen på Midsommarafton!

Midsommaryran på Storön med
Europas största Watercross tävlingar!

Tänk snöskoter på vattnet ... med hopp och snäva svängar och vatten som stänker, i heat efter heat ...

Gammalt och nytt blandas när det gäller Midsommar i Sveg och Watercross är en ny tradition - liksom paraden av veteranbilar. Så himla coolt!

Europas största Watercrosstävlingar på Ljusnan, pågår Midsommarafton och Midsommardagen.

Inte konstigt att Midsommarfirande i Sveg har rankats på listan över Sveriges 10 i topp Midsommarfirande av Expressen och Allt om Resor! Definitivt traditionellt. Definitivt nytänkande.

OBS - Passa gärna på att gå en blomsterpromenad i Midsommar ... kanske bland Midsommarblomster? (lila nävor i det vilda) och i Sveg kan man gå en Henning Mankell promenad och uppleva miljöer från hans böcker som utspelar sig i Sveg. Järnvägsbron på bilden kallas också Mankellbron.Skyltar gör det lätt att följa Mankell-vandringen ...

En serie om fyra barnböcker (Augustprisnominerade och Augustprisvinnare) handlar om Henning Mankells barndom i Sveg. Hunden som sprang mot en stjärna är den första i bokserien.Mankellbron (i bakgrunden) kallas också Järnvägsbron - och det är en unik bro eftersom biltrafik och tågtrafik samsas om samma bro (dock inte samtidigt!). I förgrunden syns mjölkört, som också kallas rallarros - för att den spreds med järnvägens framfart och med "rallarna" som arbetade med järnvägen.
En av många blommor, precis som midsommarblomster, som blommar nu till Midsommar!

Från och med den 11 juni går inlandsbanan ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.