torsdag 14 juni 2018

FILM: The Post - En stark Spielbergsk filmupplevelse med Tom Hanks och Meryl StreepTom Hanks och Meryl Streep i The Post - i regi av Stephen Spielberg.
Regi. Stephen Spielberg
Titel: The Post
Biopremiär: 26 januari 2018
USA, 2017
Distributör: Nordisk Film
Längd: 1h 55 min

I juni 1971 tog USA:s stora tidningar modigt ställning för yttrandefrihet och rapporterade om The Pentagon Papers, den massiva mörkläggningen av regeringshemligheter som spände över fyra decennier. Vid den tiden försökte Washington Posts Katherine Graham fortfarande att hitta sin plats som landets första kvinnliga tidningsutgivare, och Ben Bradlee, tidningens labila men drivna redaktör, försökte förbättra den kämpande tidningens rykte. Tillsammans bildade de två ett osannolikt par - men ett vinnande team!

Filmen The Post är så bra som bara en film kan bli - Steven Spielberg är i sitt esse och nöjer sig inte med några halvmessyrer. Tom Hanks och Meryl Streep och alla i ett stort och gediget "supporting cast" är på toppen av sitt spel.

Detta välgjorda politiska drama med veteranerna Tom Hanks och Meryl Streep i huvudrollerna är baserad på verkliga händelser i 1970-talets USA. Att se Hanks och Streep i sitt esse tillsammans är en sann njutning! Bättre än så här blir inte drama på vita duken!

Filmens titel The Post syftar så klart på tidningen Washington Post, men egentligen fick det anrikaNew York Times först tillgång till den hemlighetsstämplade informationen från Pentagon, med hjälp av militäranalytikern Daniel Ellsberg.

Det intressantaste med filmen är att manuskriptet valt än annan väg än så många andra "tidningsthrillers" som fokuserar på "modiga män" och deras gärning. Den här filmen sätter fokus på
tidningens ägare Katharine Graham (spelad av Meryl Streep) som utan arbetslivserfarenhet plötsligt ärver en tidning och en chefsroll --- efter mannens självmord. Få kvinnor hade chefspositioner på den här tiden (ja, få kvinnor har chefspositioner än idag, om det inte gäller glossiga magasin specifikt inriktade på kvinnor som köpare). Hennes man hade tagit över tidningen efter hennes far. Streeps Graham navigerar lågmält men bestämt bland männen runt henne --- och beslutet att publicera rapporten är helt och hållet hennes eget. Modigt gjort, vilken girlpower-dam!

Det är tidigt att utropa årets bästa filmer - men The Post kommer att bli svår att överträffa på årets topplista!

Hanks och Streep är ett skådepspelarpar gjort i biohimmelriket.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar