torsdag 7 juni 2018

FILM: Love, Simon - En hjärtevärmande feel-good-film om att komma utNick, Simon, Abby och Leah - kompisgänget som står i centrum i filmen Love Simon (2018).


Regi: Greg Berlanti
Titel: Love, Simon
Medverkande: Nick Robinson, Josh Duhamel, Jennifer Garner, Katherine Langford, Alexandra Shipp,
Jorge Lendeborg Jr., Keiynan Lonsdale, Miles Heizer, Logan Miller Talitha Bateman m.fl.
Svensk biopremiär: 15 juni 2018
Distribution: 20th Century Fox


Love, Simon är en kanondebut av Becky Albertalli som snabbt har blivit film av 20th Century Fox - och filmen en av årets allra bästa och mest värmande upplevelser på bio!High school filmer hade sin peak under 1980-talet. Men Spider-Man Homecoming visade att high school filmen visst håller som genre. Och att den för att följa med sin tid bör uppdateras med en mer "diverse cast" - folk i USA kommer från så många olika ställen i världen. Det bör avspeglas i en high school film.

Men "diversity" i alla ära - fortfarande är det mycket, mycket sällsynt med en homosexuell huvudperson i en main steam film. I en indie film, visst. Som trogen sidekick eller "best gay friend" till huvudpersonen i en main stream film, visst.

Filmen Love, Simon är något så ovanligt som en feel-good/high school/romantisk komedi film där huvudpersonen är homosexuell och det är hans resa, hans agenda, hans livsval som räknas. Han får stå i rampljuset och inte bara vara hjältinnans "best friend".

Simon har inte kommit ut än. Men han är förälskad i en kille som kallar sig Blue - de mailar med varandra, det är allt. Blue går på samma high school - men vem kan Blue vara?

Denna lilla deckare är det som driver handlingen framåt.

Och så "hotet" att någon annan ska avslöja Simon som gay innan han själv hunnit komma ut i sin egen takt.

Här finns många typiska scener från high school genren - från en maskerad (Halloween) till ett känslosamt tal på en fotbollsmatch.

Filmen hade internationell premiär den 6 april --- och när Simon och Blue hittar varandra på ett nöjesfält blev det ett jubel i biosalongen som kan tävla med jublet under en final av en Star Wars film eller en Marvel-Avengers film.

En main-stream publik engagerade sig alltså totalt i en romantisk komedi om "getting the boy" istället för "getting the girl"! Yay!

Love, Simon är en film att bli glad av!

En unik film på många sätt - som använder de gamla high school, feel-good och romcom klichéerna på helt rätt sätt, och samtidigt gör något nytt av det.

Love, Simon har Sverigepremiär 15 juni.

Rekommenderas varmt!


Filmen Love, Simon är baserad på Becky Albertallis debutroman, som kom ut i pocketutgåva med filmomslag på Rabén & Sjögren, 8 maj 2018. Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.