söndag 10 juni 2018

FILM: Maze-Runner - Something Wicked this way comes!
“Han började sitt nya liv stående, omgiven av kallt mörker och instängd, dammig luft. Metall skrapade mot metall, en darrande krängning skakade golvet under hans fötter. Den plötsliga rörelsen fick honom att ramla. Han kravlade bakåt på alla fyra, och trots kylan i luften bildades svettdroppar i pannan. Han slog ryggen i en hård metallvägg och hasade längs den tills han kom till rummets hörn. Där sjönk han ned på golvet, drog upp benen tätt intill kroppen och hoppades att ögonen snart skulle vänja sig vid mörkret.

Med ytterligare en stöt lyfte rummet ryckigt uppåt, som en gammal hiss i ett gruvschakt.Jag heter Thomas, tänkte han.

Det … det vare det enda han kom ihåg av sitt liv.”

Så börjar äventyret för Thomas i den enormt populära bok- och filmserien Maze-Runner. Läseren eller filmåskådaren är i samma situation som huvudpersonen Thomas, huvudpersonen i Maze-Runner. Man har ingen aning om var man befinner sig, när det hela utspelar sig eller vem huvudpersonen egentligen är.

Ett helt eget språk

Thomas nya liv är i ett slags Flugornas herre tillvaro --- han finner sig omgiven av tonårskillar, som liksom han själv har fått sina minnen raderade. Kvar är bara deras förnamn, eller smeknamn. Ingen har något efternamn, ingen har en personlig identitet, ingen har en personlig historia. Men det finns en tuff rangordning bland killarna och som sist in ligger Thomas pyrt till. Dessutom har han oftast (liksom läsaren) ingen aning om vad de andra killarna pratar om. De verkar ha utvecklat ett eget språk på den mystiska platsen, med egna slangord och förolämpningar, som “mos”, “klonk” och “färsking“.
Området som killarna befinner sig i är omgivet av höga murar och de är fångade innanför en enorm labyrint som är full av dödliga faror och väggarna i labyrinten flyttas varje natt. Det verkar vara omöjligt att hitta en väg ut.

Dystopisk Bachelorette?

Livet innanför murarna är monotont, med regelbundna gräl och kraftmätningar mellan killarna.
Thomas är den förste nye killen på evigheter. Men redan nästa dag kommer ännu ett nytillskott --- Teresa, den första tjejen någonsin. Det verkar som om hon och Thomas känner varandra sedan tidigare. Kanske kan hon och Thomas tillsammans lyckas få fram de förlorade minnena och hitta en väg till att återvända till värden utanför ... Men vem säger egentligen att världen utanför är bättre, eller mindre farlig, än den plats där de just nu befinner sig? Vem eller vilka har satt dem i labyrinten och varför?

Maze-Runner tänjer på gränserna när det gäller vad läsarna och biobesökarna är vana vid i en dystopisk ungdomsroman --- precis som väggarna i själva labyrinten i boken flyttar på sig, så flyttar författaren James Dashner hela tiden på hörnstenarna i handlingen och överraskar hela tiden, i en genre som redan är väl utforskad, älskad och framgångsrik bland läsare och filmkonsumenter.

"Something WICKED this way comes!"Givetvis blir det uppföljare!

I en postapokalyptisk värld gör ett gäng tonårskillar plus en tjej, och ett gäng tonårstjejer plus en kille, precis allt för att överleva. Ingen av grupperna vet att det finns en annan grupp som utsätts för precis samma experiment.

Akronymen WICKED betyder i sig ondskefull. Men finns det något ännu mer ondskefullt som WICKED bekämpar? Det är inte lätt att veta vem man ska tro på i Mazerunner!

Flugornas herre med zombies

Maze-Runner-trilogin av James Dashner ligger helt rätt i tiden och har kommit när dystopitrenden dels är som hetast, dels verkar ha kört fast i vissa klichéer med unga tjejer som ska leda ett uppror och samtidigt välja rätt pojkvän. Maze-Runner har utvecklat dystopigenren så att den utnyttjar många science fiction-element (dystopier i sig är en underavdelning till science fiction) och Mazerunner innehåller de grymmaste mänskliga experimenten sedan dystopifavoriten 1984.

Dessutom har Maze-Runner lånat drag från Flugornas herre. Premisserna är desamma. Massdöd och förödelse ödelägger hela världen. Samtidigt lever en grupp killar isolerade och bygger upp en egen hierarki och hackordning, helt ovetande om det stora dramat. I Maze-Runner har ingen ifrågasatt systemet, och allt fungerar, ända tills den siste nye killen anländer och systemet börjar att krackelera.

Thomas och Teresa

Det här är ungdomslitteratur för alla som vill ha underhållning, verklighetsflykt och en tankeställare om vår värld idag. I huvudrollen står för ovanlighetens skull (i en ungdomsdystopi) en kille, Thomas. Men liksom i fantasy succéen Beautiful Creatures (även den med en manlig huvudperson) finns det en tjej med som betraktaren instinktivt känner att Thomas hör ihop med --- nämligen Teresa.

Flera olika Maze Runner-böcker finns nu översatta till svenska (Bokförlaget Semic) – dels den ordinarie trilogin, dels böcker som förklarar vad som hände innan den ordinarie trilogin, där fan-favoriten Teresa har en framträdande roll och kan återuppstå igen.

I filmserien ses Dylan O'Brien som Thomas, Kaya Scodelario som Teresa och Thomas Brodie-Sangster som Newt. De första två filmerna finns nu på DVD och Blu-Ray och den tredje delen kommer nu på måndag --- med massor av nytt extramaterial om Maze-Runner världen.

Det kan alltid bli värreMaze Runner-serien har en mycket mörkare ton och allvarligare teman än vad publiken brukar serveras i ungdomsböcker och ungdomsfilmer. Dessutom bjuder hela Maze Runner-serien på massor av spektakulär action.

Från labyrinten, via öknen, mot det okända. Del ett i serien fokuserar på själva labyrinten. Del två har den svenska underrubriken I vansinnets öken. Del tre, med underrubriken I dödens stad, erbjuder ett sällan skådat klimax.

En regel som alltid följs i Maze-Runner: just när man tror att det inte kan bli värre, så blir det värre!

Huvudpersonerna får kämpa hårt för att överleva, och Hungerspelen verkar i jämförelse som en trevlig Robinsonad.

Labyrinten är central

Labyrinten presenteras redan i del ett. Hela tiden vet man väldigt lite, man ligger på samma nivå som huvudpersonen Thomas, som fått sitt minne raderat och som inte ser några samband alls i en väldigt surrealistisk värld, där till och med språket verkar främmande.

Gruppen av tonårspojkar (åtminstone tror de själva att de är tonåringar, ingen vet ju hur gamla de är, för ingen har något minne) är instängd och vägen ut till friheten går genom en labyrint som är fylld av faror. Efter det väntar friheten. Tror de. Teresa är katalysatorn som sätter igång allt --- första tjejen någonsin att dyka upp, Thomas känner direkt att de hör samman --- men minns inte varför.

Fasorna tar aldrig slut

Senare avslöjas att labyrinten inte var slutet. Det var inte ens början till slutet. Efter labyrinten, där många av killarna dött, kommer flera andra prov --- och Thomas får också veta att det finns en annan grupp som varit instängda och räddat sig genom en annan labyrint. En grupp med tjejer där det till sist kom en kille, en manlig Teresa. Thomas blir vän med Teresas manlige motsvarighet, och får veta att tjejerna klarade sig mycket bättre genom sin labyrint. Färre tjejer än killar dog. Thomas är inte förvånad. Om alla tjejerna är lika tuffa som Teresa är det klart att tjejerna klarar sig bättre. Men kommer de båda grupperna att kunna bli vänner eller kommer de att förgöra varandra?

Vem eller vad är fienden?

Vem eller vad är den verkliga fienden? Vad går hela experimentet ut på? Varför har de anmält sig frivilligt till att få sina minnen raderade och att kämpa på liv och död i utmaning efter utmaning? Vad är det som killarna och tjejerna ska göras redo för? Den slutgiltiga fienden presenteras inte förrän i del tre av Maze-Runner...

Under tiden kan man filosofera om organisationen WICKED står på de godas sida eller inte. Det är WICKED som utsätter ungdomarna för alla experimenten..

WICKED står för World in catastrophe, killzone experiment department. Katastrof i världen, avdelningen för experiment i dödszonen.

Världen ska räddas - igen
Första boken, first edition cover


En av WICKEDs medlemmar förklarar för Thomas att "Vi finns till enbart i ett enda syfte: att rädda världen från en katastrof. Ni som sitter här i rummet är en viktig del av det vi tänker göra. Vi har resurser som ingen annan grupp i civilisationens historia har haft tillgång till. Nästan obegränsat med pengar, obegränsat mänskligt kapital och teknologi som överstiger också den intelligentaste människas önskemål och begär."

Dessutom påstår han att Thomas och Teresa och alla de andra anmält sig frivilligt till de grymma experiment de utsätts för. Och att allt som händer är en del av den stora planen.

Vem kan man lita på?

Vem i hela världen kan man lita på? Akronymen WICKED betyder i sig ondskefull. Men finns det något ännu mer ondskefullt som WICKED bekämpar? Det är inte lätt att veta vem man ska tro på i Maze-Runner!

Den som verkligen älskar Maze Runner-världen kan glädjas åt att det ska komma fler spin-offs, "prequels" till den ordinarie trilogin, och så finns det ju alltid den sista delen att se fram emotm att se på DVD eller Blu-ray, om och om igen ....

FILM: MazeRunner The Death Cure - Suverän Dystopi! - Tävla och Vinn!


Dylan O'Brien är tillbaka som Thomas i den tredje delen av den spektakulära MazeRunnerserien! DVD och BD premiär 11 juni 2018!
Death Cure - Svenskt bokomslag  (Semic)

Det här är en av årets mest efterlängtade premiärer i genren sci-fi/fantasy/dystopier!Filmen The Death Cure är baserad på boken I dödens stad av James Dashner.


Handlingen i MazeRunner trilogin så här långt: De har tagit ifrån Thomas allt: hans vanliga liv, hans minnen och nu hans enda vänner. Världen är full av kaos och han har skaffat sig övermäktiga motståndare. Men Thomas fiender vet inte att han har fler minnen av sitt tidigare liv än de tror. Han minns tillräckligt mycket för att veta att man har ljugit för honom. Tillräckligt mycket för att göra uppror.

Thomas överlevde labyrinten. Han överlevde vansinnets öken. Han är redo att ge vad som helst för att rädda sina vänner. Men sanningen kan vara det som slutligen krossar honom.

Missa inte det skrämmande slutet på den dystopiska serien MazeRunner! Den fantastiska framgången som har två filmsuccéer bakom sig!

Det här är finalen - del tre i en spännande trilogi som tagit världen med storm och förnyat dystopi-genren.


Tävla och vinn en av 6 böcker och en av 3 filmer (DVD eller BD).
Det här är finalen på ett spektakulärt äventyr!


Böckerna ges i Sverige ut av Bokförlaget Semic.

Filmen distribueras av 20th Century Fox.


Maila svaret på en enkel fråga till bokpanda@gmail.com:
Vem har skrivit MazeRunner böckerna?
före den 25 juni 2018.

Ange MazeRunner som ämne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.