onsdag 6 juni 2018

Love, Simon - Hyllad och filmatiserad kanondebut av Becky Albertalli

Författare: Becky Albertalli
NYTT omslag! Pocketutgåva!


Titel: Love, Simon 

Tidigare utgåva: Bara tre ord

Översättning: Ylva Kempe, Åsa Kempe
Originaltitel: Simon vs the Homo Sapiens AgendaN:

ISBN: 9789129699555

Rabén & Sjögren

Pocketutgåva: 2018-05-08

Love, Simon är nu dubbelt aktuell - som pocketbok med filmomslag och som storfilm från 20th Century Fox, med svensk biodebut den 15 juni.

Har just läst boken. Igen.

På engelska är boktiteln Simon vs. The Homo Sapiens Agenda. Vilket är en cool (albeit något lång) titel, som fångar det faktum att Simon utmanar normen och vad det innebär att vara "normal".

Den svenska titeln, när boken kom ut för första gången, var Bara Tre Ord. Inte en så lyckad titel. Men de syftar till den passage mitt i boken, när Simon filosoferar att det är ju bara Bara Tre Ord: "Jag Är Gay". Och ändå kan de förändra hela Simons världsbild, eller snarare: hur andra ser på honom.

Nu har den svenska pocketutgåvan samma titel som filmen: Love, Simon. Vilket är en bra, rak titel, för hela Love, Simon handlar ju om kärlek. Simon älskar sin härliga familj (två systrar och två snälla stöttande föräldrar) och sina coola bästa kompisar (de bildar tillsammans en alternativ inne-klick) och sin hund Bieber ... men mest av allt älskar Simon Blue. Blue är en kille som Simon träffat på nätet, på skolans nyhetshemsida, och de har börjat maila varandra under alias. De två killarna blir förälskade, inte genom fysisk attraktion utan genom intellektuell attraktion. Och de diskuterar grundligt hur svårt det är att komma ut.
Första svenska utgåvan: Bara tre ord.

Egentligen borde det vara lätt för Simon - hans kompisar och familj är ju alla så coola och stöttande och frisinnade - men Simons image är att vara "normal" och att flyga under radarn i high school. Det finns de som är kända för att vara smarta, sportiga, konstnärliga ... Simon är inte känd för nånting. Han är bara så vanlig. Men om han kommer ut kommer han plötsligt att vara "den där gaykillen..." Det känner sig inte Simon redo för ...

Hela tiden letar Simon efter Blue, Vem Är Blue? är den deckare som håller spänningen uppe. Och Simon kommer fram till att han också har fördomar ...

Han tänker t.ex. inte på att en gaykille kan finnas bland de populära fotbollskillarna.
Han är överraskad över att Blue är jude (eller halvjude).
Och han tänker inte på att afroamerikaner också kan vara gay ...

Istället letar han automatiskt efter en potentiell Blue bland de vita killarna och bland killarna i hans dramagrupp ... (för gay/bi och konst går ju så bra ihop ...)

Simon tänker komma ut ... Men han vill inte bli tvingad, så när en kille avslöjar Simon på skolans nyhetssajt blir Simon heligt förbannad ...

Inte för att hans kompisar bryr sig, utan för att han, Simon, inte fick göra valet själv när och hur han skulle berätta.
Amerikansk utgåva

Det är en viktig sak att tänka på när det gäller Nyheter och Offentlig Handling och Saker till Tidningen (eller Internet) --- det kanske inte är någon stor sak. Det kanske bara är tre små ord. Men det är i alla fall någons privatliv ...

Jakten på att göra ett Scoop och att avslöja folk kan vara väldigt giftig.

Något som Love, Simon tar pulsen på (liksom tonårsromanerna Girl, Online och Eliza och hennes Monster).  Anonymitet är underbart --- tills någon plötsligt tar det från dig.

Rätten till sitt eget liv och sina egna val är något som är universellt - och som inte bara gäller vita, killar, high school studenter, vita personer ... och det är därför Love, Simon fungerar så bra som roman. Rätten till privatliv. Tre små ord.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.