torsdag 23 juni 2016

PAX - Näcken


PAX på er alla! önskar Åsa och Ingela!

--- Farliga vattenväsen utmanar magiska bröder


Åsa Larsson, Ingela Korsell
PAX - Näcken
Illustrationer: Henrik Jonasson
ISBN:
Bonnier Carlsen

Näcken är ett av de vackraste och farligaste övernaturliga väsen som finns i nordisk mytologi. Korpbröderna Viggo och Alrik har mött många monster under sin korta tid i Mariefred, men näcken är det farligaste hotet hitintills. Det hjälper inte ens att det är vinter och att isen är frusen - en näck kan kontrollera även is. Det underlättar inte heller att Alrik inte gillar vatten i någon form alls. Inte ens frusen. Första attacken mot bröderna kommer direkt i bokens inledning och sedan trappas insatsen upp hela tiden.

Färsk fantasy med uppdaterad gammal folklore

PAX-serien är pinfärsk, svensk skräck-fantasy, baserad på gammal svensk folklore och nordisk mytologi, men allt är uppdaterat till vår egen nutid. Allt känns äkta, människorna är som människor är mest och huvudpersonerna Viggo och Alrik har både naturliga och övernaturliga problem att brottas med. Dessutom kan man alltid räkna med en hel del avväpnande humor i PAX-böckerna. Slår vad om att många barn, när de blir tillfrågad om tre frukter, kommer att säga “Apelsin, apelsin och apelsin!” efter att ha läst PAX-Näcken!


En gastkramande uppföljare till Gasten

Författarna  Åsa och Ingela har tillsammans med illustratören Henrik återigen lyckats förvandla Mariefred till ett skräckfyllt Harry-Potter-liknande landskap.

Korpbröderna och deras bundsförvanter måste läsa på om alla slags vattenväsen, lära sig att skilja på de onda och de goda (eller i alla fall ofarliga), beväpna sig med salt och alltid vara redo. Men det är inte lätt att koncentrera sig när nya personer kommer in i deras liv. Den mystiska flickan Inez har redan rubbat balansen mellan bröderna, och ingenting blir enklare av att brödernas mamma plötsligt dyker upp vid deras fosterhem med en mystisk främling.


Ett magiskt bibliotek och ett nytt fosterhem

Vänskapen mellan Viggo och Alrik och Magnar och Estrid är fint skildrad --- de är från olika generationer, men de har mycket gemensamt. Viggo och Alrik är ett syskonpar, som går i mellanstadiet till vardags, men deras viktigaste uppgift är att vara de utvalda Korpbröderna, krigarna som ska skydda det hemliga biblioteket, Mariefred och hela världen från undergång. Magnar och Estrid är det andra syskonparet, i morfar-och -farmors ålder, ur barnens synvinkel sett, men de är smarta och respektingivande och ofta mycket roliga.

Precis som Viggo och Alrik har de vuxit upp i fosterhem. Vilket inte var någon dans på rosor förr i tiden. Viggo och Alrik har haft turen att få ett  bra fosterhem i Mariefred, och de vill inte ge upp sitt nya hem lättvindigt. Det ska mer än monster i skogen och mobbare i skolan för att de båda bröderna ska ge upp.


En känslomässig berg-och -dalbana

En ny PAX bok garanterar hela tiden en känslomässig berg-och-dal-bana, och förtjusta skrik och skratt hörs från unga läsare som får en PAX bok i händerna. Ja, serien är rekommenderad för mellanstadieåldern, men författarnas vuxna fans har också hängt med på PAX tåget och verkar ha lika kul åt alla förvecklingar och att försöka gissa vem “den skyldige” är.

Författarna lägger precis samma rutin och omsorg på intrigerna i PAX- böckerna som i de böcker som de tidigare skrivit för vuxna, och man kan vara säker på många svängningar och en överraskande peripeti på slutet.

Boken är hela tiden spännande, håller hela tiden läsaren på halster, bjuder ständigt på nya överraskningar … men det viktigaste är att man investerar känslomässigt i karaktärerna, både de äldre och de yngre. PAX är andlöst spännande skräck-fantasy, lättläst utan att förenkla eller göra avkall på något i handlingen.


Författare som kan sitt i Mariefred

PAX-serien är skriven av Åsa Larsson och Ingela Korsell, som båda bor i Mariefred, där serien utspelar sig, och de har gjort all noggrann forskning på plats. Du kan alltså åka till Mariefred och se alla platser som beskrivs (och de finns utritade på en karta i boken). Åsa Larsson är redan känd som en av Sveriges bästa deckarförfattare och det här är hennes första barnboksprojekt.

Illustratören Henrik Jonsson var tidigare mest känd för att ha tecknat Batman i New York, men nu kommer han, i alla fall i Sverige, förmodligen att bli mest känd för att ha ritat PAX-serien i Mariefred. Man känner igen hans tecknarstil från Batman och Suicide Squad - det är samma stil, rå och lite skitig, i PAX, och illustrationerna är inte det minsta tillrättalagda för att de är publicerade i en barnbok. Men “tillrättalagt” är inte något som Åsa och Ingela heller sysslar med.

PAX talar inte ner till läsaren, den är på samma nivå, och det är precis så en bra barnbok ska vara. När det är farligt är det på riktigt. Och det är omöjligt att sluta läsa!

Övernaturligt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.