fredag 17 juni 2016

Kapten Blåskägg - ett stormigt sommarfall för Nelly Rapp!

Kapten Blåskägg

--- Ett nytt fall dyker upp för monsteragenten Nelly Rapp!

Martin Widmark
Kapten Blåskägg
Illustrationer: Christina Alvnér
Bonnier Carlsen

Nelly Rapp är monsteragent. En monsteragent är en person som bekämpar monster och spöken. Här dyker ett nytt fall upp. Bokstavligen. Ett helt spökskepp, med en ilsken besättning som drunknade år 1697, under ledning av Kapten Blåskägg.

Detta är bok nummer fjorton om monsteragenten Nelly Rapp och hennes kompis Valle  och nu är det sommarlov och de båda barnen befinner sig på seglarskola. Tyvärr är hundarna inte med: “Vi trodde nog inte att livet på sjön var något som två stora och envisa bassetthundar skulle uppskatta.“

Men även utan hundillustrationer av hundägaren och illustratören Christina Alvnér (som bland annat också illustrerar de träffsäkra Alva-böckerna) är illustrationerna charmiga och humoristiska och understryker alltid de mest spännande ögonblicken i handlingen. Widmark och Alvnér har hittat rätt i ett givande samarbete för serien.

Handlingen är rapp, rolig och klurig. Liksom i Martin Widmarks LasseMaja böcker har man  här en tjej och en kille som tillsammans lyckas lösa ett mysterium --- och slutet gott, allting gott.

Kapten Blåskägg visar sig vara en kapten som älskar att spela kubb (han har inte förlorat en match på 300 år) och Nelly och Valle spelar kubb om sina liv --- om de förlorar ska de bli en del av Kapten Blåskäggs besättning på spökskeppet, om de vinner får de leva sina liv som vanligt --- och dessutom ska de få Kapten Ragusas trofé med sig på köpet.

Nelly, som monsteragent, vet ju att det alltid finns någon mening med att någon spökar. Och detta spökskepp, med sin spökbesättning, gick oförskyllt på grund och alla drunknade. För Kapten Ragusas trofé var en magnet!

Efter att ha gjort Kapten Blåskägg och hans spökbesättning lyckliga (de kan äntligen segla vidare!) får Nelly och Valle spöklik hjälp att vinna seglartävlingen av någon som kontrollerar vindarna …

Det kan ju inte bli bättre! Plötsligt har de båda vännerna två troféer. Och de kan lugnt åka hem till sina fina bassetthundar igen! Som förhoppningsvis kommer att vara med om nästa fall för monsteragenten Nelly Rapp.


Det här är en perfekt, lagom läskig, första kapitelbok som passar på sommarlovets regniga och stormiga dagar. För vi vet ju att stormvindarna kommer - förmodligen skickade av Kapten Blåskägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.