onsdag 22 juni 2016

Världens värsta rektor - Norskt försök till en Roald Dahl kopiaMarius Horn Molaug
Världens värsta rektor
Illustrationer: Kristoffer Kjölberg
ISBN:
Översättning:
Berghs förlag

Ruben gillar inte att simma (han kan förresten inte simma) och han gillar inte rektorn. På skolans simmardag ska han livrädda rektorn (det är ett obligatoriskt moment). Ruben måste tillsammans med sin bästis komma på ett sätt att slippa skolans simmardag. Kan han fixa fram en lagom allvarlig sjukdom? Så att han själv blir sjukskriven? Eller vänta, är det inte bättre att den hamsterallergiska rektorn blir lite lagom sjuk?

Roald Dahl är fortfarande på topplistan i Storbritannien när det gäller populäraste barnboksförfattare - tillsammans med Enid Blyton och J.K. Rowling. Humor brukar åldras, men i Dahls fall håller den. Matilda har precis kommit ut i jubileumsutgåva i Sverige - och där kan man snacka om världens värsta rektor! Otaliga författare försöker härma Roald Dahl, den norskättade brittens nästan oefterhärmliga humor. Få lyckas. Lyckade försök har gjorts av britten David Walliams och amerikanerna Jory John & Mac Barnett (missa inte Dubbel-Trubbel med en hjälte som älskar att läsa Roald Dahl och en rektor som är besatt av kor).

Denna norska bok för barn är tyvärr inte alls rolig och inte alls värdig Dahls ursprungsland. För det första är rektorn inte tillräckligt hemsk. Han är helt enkelt inte en motståndare av rang. För det andra är det precis samma intrig genom hela boken “jag kan inte simma, hur ska jag undvika simmardagen?” och det blir otroligt tjatigt. För det tredje är boken långtråkig. Det finns inget värre än humor utan några skratt alls. Det blir platt fall. Som att försöka simma på torra land (fast det hade säkert simokunnige Ruben föredragit).

Försök istället att lägga rabarber på Roald Dahls Matilda i original eller i svensk nyutgåva, skratta och förfasas över den hemska rektorn och alla andra hemska vuxna karaktärer och heja på den smarta lilla Matilda som har mycket större problem än att inte vilja simma på skolans simdag.

Följ sedan upp med den amerikanska dundersuccén Dubbel-Trubbel. Den ko-besatta rektorn glömmer man inte i första taget! Inte heller huvudpersonen Niles som gillar smarta bus och att läsa Roald Dahl.

Roald Dahls arv  lever fortfarande. Men tydligen inte i Norge. Det här är som en väldigt urblekt karbonkopia av en Roald Dahl bok där man tagit bort allt som är busigt, kul, originellt och humoristiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.