söndag 26 juni 2016

Vem är det nu då?

Vem är det nu då? - De ovanliga misstänkta radas upp!


Olivier Tallec
Vem är det nu då?
ISBN: 9789127146266
Natur & Kultur

Vem har fastnat med huvudet i trädstammen? Vem har klätt ut sig till häst? Vem har busat lite för mycket i sängen? Vem är det som ser sig i spegeln?

Vem är det nu då? är en sprallig och rolig bok med massor av kul och knasiga karaktärer och fyndiga upptåg. Det finns ingen egentlig handling, utan allt är uppbyggt kring fristående scener där betraktaren ska leta ledtrådar i bilden för att gissa vem som är var och håller på med vad … Eller QUI QUOI OU? som det franska originalet frågar sig.

Formatet är ovanligt. På den övre delen av uppslaget finns scenen och på den undre delen, under “skarven”,  finns de olika karaktärerna som du ska välja mellan. De står uppradade ungefär som de misstänka i Kevin Spacey klassikern The Usual Suspects. Med den skillnaden att här är alla “misstänkta” ovanliga. Det finns aldrig något “usual” över en Olivier Tallec karaktär.

Läs och klura och fundera. Vem misstänker du? Gissar du eller vet du? Vilka ledtrådar använder du för att räkna ut svaret? Finns det bara en att leta efter, eller är det kanske flera som är svaret?

Roligaste uppslaget handlar om vem som hoppar studsmatta. Man ser bara den nedre delen av karaktären som hoppar för högt (och det räcker förmodligen som ledtråd) men dessutom har en av karaktärerna bandage om huvudet, när alternativen presenteras. Så kan det gå när man studsar för högt och landar för snett!

Det här är en samtida fransk bilderboksklassiker. Olivier Tallec har studerat på konsthögskola och arbetat som grafisk formgivare innan han blev författare och illustratör till barnböcker på heltid. Han är en av de nominerade till det prestigefulla ALMA-priset till Astrid Lindgrens minne och på svenska finns även Vem kan det vara?

Olivier Tallecs böcker passar både att lästa själv och klura över och att läsa tillsammans och diskutera. Hur löser du gåtan?


I slutet av boken finns även ett facit med. Men det känns nästan lite onödigt, ungefär som i en korsordsbok. Det är ju inte lösningen och “rätt svar” som är poängen! Det är alla möjligheterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.