lördag 25 juni 2016

Mulle Meck och Buffa kommer tillbaka!

Mulle Meck och Buffa  -  Mulle Mecks verktyg
- En bok med oemotståndlig fixarglädje från det natursköna Närke


Författare: George Johansson
Titel: Mulle Meck och Buffa  - Mulle Mecks verktyg
Illustrationer: Jens Ahlbom
ISBN: 978-91-502-2122-0
Berghs förlag

Mulle Meck och hunden Buffa bor i Djupforsen. Liksom Pettson och hans katt Findus gillar de att hålla till i snickarboden och pyssla och fixa. (Hunden Buffa är dock inte lika pratsam som katten Findus.) Här är det inga små mucklor som håller till i bakgrunden, utan en pysselsugen mus vid namn Mikro, som bland annat demonstrerar hävstångseffekten med hjälp av en skiftnyckel lika stor som han själv.

Ett gyllene byggdecennium för Mulle Meck

På nittiotalet utkom en hel rad böcker om Mulle Meck där Mulle Meck bygger en bil, en båt, ett flygplan och ett hus. Sedan fanns det visst inte mer kvar att bygga. Efter ett Mulle Meck uppehåll på snart ett och ett halvt decennium kom en ny Mulle Meck bok, men denna gång med hunden Buffa i huvudrollen: Buffa hjälper till. Nu, fem år senare är det dags för nästa äventyr med Mulle Meck och Buffa. Den nya boken heter Mulle Mecks verktyg.

Stormen Gorm trasar sönder hundkojan

Stormen Gorm har härjat vilt i byn Djupforsen och Mulle Meck och Buffa ska bygga och fixa. Mulle Meck har lovat att börja med den trasiga hundkojan. Men något annat måste fixas först: verktygen måste sorteras.

Egentligen är detta en “före” bok, precis som den bok när Findus var liten kattunge och först kom till Pettson, fast den boken kom nästan sist i bokserien.

Mulle Meck har redan byggt en massa saker under sin barnbokskarriär men först nu är det dags att sortera verktygen och förklara för Buffa vad de heter och vad man gör med dem. Hammare, tång, skruvmejsel, skiftnyckel, vattenpass och mycket mer hamnar på sin rätta plats innan Buffas hundkoja till slut ska fixas.

Fixa gärna mera utomhus

Utomhusbilderna med höga berg och djupa dalar, gärdsgårdar, skogar, röda stugor och vattendrag är som en reklamkarta för Sverige. Det är nästan lite synd att Mulle Meck och Buffa tillbringar så många sidor inomhus i snickarboden (kunde de inte sortera saker utomhus?).  Höstprakten gör bilderna maximalt lockande (fast höststormar är mindre lockande).

Byn Djupforsen finns inte på riktigt, men är baserad på de verkliga byarna Köpstafalla och Höre i Närke. Dit kan man åka om man vill se Mulle Meck landskapen “live”!

Pyssla och fixa och njut!

En verklig verktygslåda var min “favoritleksak” redan i fyraårsåldern (fast den innehöll ingen motorsåg, som Mulle Meck har) och morfar designade supersnygga tavlor till att hänga alla verktyg på. Han hade själv många fler verktyg än Mulle Meck i boken. Pysselintresset ska grundas tidigt. Det är kul att se Mikro, Buffa och Mulle Meck demonstrera alla verktygen! En lärorik och vacker barnbok som väcker nyfikenheten på att pyssla och fixa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.