tisdag 14 juni 2016

Alvas bästa sommarlov - En samtida barnboksklassiker med humoristiskt allvar och allvarlig humor


Pernilla Gesén
Alvas bästa sommarlov
Illustrationer: Christina Alvner
B. Wahlströms förlag

Ett sommarlov med avsked, nystart, bröllopsplaner, huggormsbett och stora och små dramer.

Pernilla Gesén fångar precis den där svindlande sommarlovskänslan när hon beskriver Alvas sommarlov mellan trean och fyran. Lågstadiet ligger nu i det förflutna, framtiden är osäker, mellanstadiet väntar med ny lärare, nya lokaler och nya kompissammansättningar. Vad händer till exempel om ens bästa vän flyttar?

Ny skola, nya vänner

Det är Hilde som ska flytta och hon är glad över det nya som väntar henne på en annan ort, hon har till och med redan en nya bästa kompis. Det är Julia som kommer att bli övergiven. Om inte Julia hade varit så taskig mot alla (till och med mot Hilde) så skulle Alva tyckt synd om henne.

Själv lider Alva av att gå ensam mellan höghusen, medan mamma jobbar, och bara vänta på att bästisen Esmeralda ska komma hem igen. Sommarlovet känns evighetslångt och inte på ett bra sätt. Alva är ensam en hel dag!


Stugmys med Cluedo och gamla ljusstakar

Det bästa med sommarlovet är att hyra stuga; Alva och mamma Elena hyr tillsammans med grannfamiljen, och Alva leker gärna med grannen Fabian. I stugan är allt som det ska vara, där finns det serietidningar, ljusstakar och andra gamla mysiga saker. Och så spelar man Cluedo och ser fram emot att fira midsommar.


Hur planerar man ett lyckligt slut?

Det stora dramat i Alvas bästa sommarlov är det stundande bröllopet i slutet av sommaren. Alvas pappa och hans blivande nya fru är jättestressade hela sommaren och inte alls roliga att vara tillsammans med.

Elena verkar ledsen, så Alva bestämmer sig för att Elena måste få ihop det med Roberto igen. Alva gör upp planer tillsammans med Nicole, Robertos dotter, och när det blir midsommar ska Elena och Roberto bli ett par igen. Tänker Alva och Nicole. Men inget går som de har planerat, Alvas hund Alf blir biten av en huggorm och midsommarhelgen tillbringar Alva och Elena hos veterinären. Kommer Alf att överleva? Kommer det att bli ett lyckligt slut på den här allra sista boken om Alva?

Stora dramer för små människor

Pernilla Gesén tar alla problem på lika stort allvar, dramat med ett döende husdjur, att en förälder gifter om sig, att en bästa vän flyttar, allt är stort drama i ett litet barns liv. Allt behandlas med respekt, både allvar och humor, och Christina Alvners illustrationer är både lekfullt humoristiska och inbjuder till eftertanke på en och samma gång.

Språket är alltid lättfattligt och lättläst, men det står så mycket mellan raderna som är lätt att läsa in. Man förstår känslorna utan att de beskrivs.
Alva är väldigt påhittig och kavat, en perfekt barnbokshjältinna, och hon säger ofta sitt hjärtas mening, både till barn och vuxna i sin omgivning.

Karaktärerna utvecklas med tiden

En bonus med Alva böckerna är utvecklingen av alla karaktärerna, de är inte statiska, och även att många av karaktärerna har invandrarbakgrund, utan att författaren problematiserar detta eller gör någon stor sak av det. Det bara nämns lite i förbigående.

Elena har flyttat från Spanien till Sverige eftersom hon hittade den stora kärleken (Alvas pappa, som hon nu är skild från) och i boken Alvas jul fick man veta en hel del om spansk jul och spansk julmat. Roberto har italienskt påbrå, Alvas vän Hilde finskt.

En temperamentsfull hjältinna

Elena är min favorit av de vuxna karaktärerna, hon har temperament och är impulsiv och livlig. Man förstår att hon tycker att det inte är lätt att “bli ersatt” och se exmannen med ny ung, blond fru, ny villa, ny bebis och till och med ny hund, men hon gör allt för att Alva ska ha det så bra som möjligt. Elena gör en riktigt hjältemodig insats för att rädda Alf i den här boken och ser till att de är så nära hunden som möjligt hela tiden. Vilket inkluderar en vanvettig plan att tälta på parkeringen och leva på pizza. Snacka om annorlunda midsommarfirande!

Slutet på en era

Det är på något sätt sorgligt att Alva-serien nu har kommit till sitt slut. Men man kan fantisera om vad Alva kommer att göra i mellanstadiet, hur Hilde kommer att ha det i sin nya skola med sin nya bästis, och om Elena och Roberto kommer att gifta sig och flytta ihop och hur Alva och Nicole ska kunna samsas om ett rum, speciellt när tonårshormonerna spökar.

Men Alva ska nog klara av alla framtidens utmaningar på ett bra sätt.  Det är ju tur att hon är så påhittig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.