söndag 6 september 2020

FILM: Watchmen - Ett smörgåsbord med alternativ historieröra

Titel: Watchmen
Skapad av: Damon Lindelof
Medverkande: Regina King, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr, Jeremy Irons, Jean Smart, Yahya Abdul-Mateen II, Hong Chau och James Wolk m.fl.
Land: USA, 2019
Antal avsnitt: 9
Distribution: Warner Bros.Nya HBO-serien Watchmen är som ett massivt Rorschack test. Vad ser du i de utspridda plumparna och slumpvisa formationerna? Nu finns alla avsnitt plus över 90 minuters extramaterial i en box. Enbart extramaterialet gör att boxen med råge förtjänar sin plats i hyllan med enastående sci-fi och dystopier. Man vill ju se vad de gjort av  1980-tals klassikern - och hur de resonerade i sin uppdatering.

Damon Lindelof har hitintills mest varit känd som medskapare till Lost och The Leftovers - numera är han för evigt sammankopplad med Alan Moores och Dave Gibbons dystopiska serieroman Watchmen från 1980-talet. Med denna som avstamp har Lindelof tillsammans med sina medskapare kokat ihop ett modernt smörgåsbord där alla möjliga röror, soppor, sallader och småplock finns med.

Att kalla det en adaptation är lite felaktigt --- det här är snarare en fritt fabulerad uppföljare som utspelar sig tre decennier efter händelserna i serieromanen, och platsen är dagens USA, i en alternativ historieskrivning. Robert Redford är president, Richard Nixon är hjälte och finns med på Mount Rushmoor monumentet med de största presidenterna och - helt otroligt! - det finns inget internet och inga smartphones! Hur kan alla i den här världen klara sig utan GPS? Small wonder att allt blir så rörigt! Watergateskandalen inträffade aldrig, grävande journalister finns tydligen inte, Vietnamkriget vanns, musikalen Hair blev aldrig av och Vietnam är numera en amerikansk delstat. Det kalla kriget mellan stormakterna tog slut på grund av en attack från fientliga aliens -  för inget enar ju två forna fiender som en gemensam ny fiende. Den gigantiska bläckfisken som ödelade New York är ett nationellt trauma. Den här världens svar på "nine-eleven"?

Händelserna i originalet utgör grundstenar i denna värld och karaktärer i originalromanen spelar nyckelroller i den filmatiserade HBO-serien --- så förhandskunskaper är att rekommendera för att hänga med i intrigerna. "Hjältefiguren" Rorschach från originalet har dock här gjorts om och blivit en förgrundsfigur för skurkarna. Och Robert Redford spelar inte sig själv --- det är en skådespelare som spelar skådespelaren ...

Serien inleds med raskravallerna i Tulsa 1921 (dessa har hänt även i den verkliga verkligheten) och detta har givetvis blivit omdebatterat, speciellt i USA. Får man göra superhjälteunderhållning av vad som helst? Tja, i X-Men serien hävdas det bland annat att X-Men låg bakom Kubakrisen och att Kennedy var en mutant som Magneto försökte rädda från skotten i Dallas. (Men hans magnetiska utstrålning var tydligen inte tillräckligt stark för att rädda denne mutantkompis). Dessutom förvandlar sig Mystique till President Nixon för att rädda hans liv (fast utan att hamna på Mount Rushmoor). Så superhjälteserier är vana vid att komma undan med lite vad som helst. Hejvild rehash av historien pågår.

Tulsa ligger i Oklahoma och man får bland annat se klipp från musikalen Oklahama! (som också finns i verkligheten).

I den här påhittade versionen av en parallell verklighet är polisen "de goda" som verkar mot rasism med Regina King i spetsen. Hon spelar Angela Abar. Efter pensionering från kåren så blir hon vigilante, utklädd till den maskerade hämnaren Sister Knight (nunneoutfit matchas med en balaclava) eftersom ett mord inträffar som hon har personliga kopplingar till. Flankerar gör Don Johnson (i rollen som den mördade kompisen), Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr, Jeremy Irons, Jean Smart och Hong Chau.

Den här versionen av Watchmen har samma typ av apokalypsen-är-nära stämning (spetsad med en stor dos paranoia) som det ursprungliga seriealbummet. Men nu har kallt krig och kärnvapen som kan ödelägga allt liv på jorden blivit utbytta mot andra lite mindre spektakulära hot.

Watchmen jobbar hårt med att hamra hem budskapet att rasism är dåligt (ett okontroversiellt ställningstagande - en serie med omvänt budskap hade varit otänkbar) --- men bryr sig tyvärr aldrig om att göra något av sitt tema, som att granska hur den uppstår eller mekanismerna bakom den.

Alla har masker, precis som om alla går omkring och är rädda för det kommande coronaviruset som inte har drabbat de här världen --- ä så länge. Extra surrealistiskt är ju att Watchmen masker blivit så populära i USA i verkligheten - som virusskydd.

Regina King leder "den goda polismakten" inledningsvis - de som jobbar mot rasistiska tilltag i Tulsa - detta samtidigt som Black Lives Matter protester pågår i verkligheten - eftersom polismakten i verkligheten har dödat flera afroamerikanska medborgare under olika tillslag. Dödsskjutningen av an afroamerikansk joggare (som var ute och sprang under coronaviruspandemin) är både otäckare och mer surrealistisk än något som hittats på till Watchmen.

Att en filmstjärna är president känns inte alls lika konstigt och långsökt som att någon som tidigare var känd för att han vunnit celebrity apprentice har blivit president.

Den verkliga världen är på många sätt mycket mer bisarr och mycket grymmare än något som går att hitta på.

Visst, serievärlden försöker hitta paralleller till pogromer, förintelseläger, förföljelsen av HBTQ+ personer och så vidare ... Men de kommer aldrig i närheten av hur vidrigt det var (och är) i verkligheten.

Det är mest som om showrunners, regissörer och manusförfattare vill klappa sig själva på ryggen.

Liksom i den nya fantasyserien Legacies så är alla karaktärer mer eller mindre onda, själviska, osympatiska eller allmänt jobbiga --- och paranormala förmågor är återigen på samma sätt utströsslade lite ojämnt utan någon större tanke bakom vad de ska eller kan användas till, eller konsekvenserna av dem, eftersom alla i grund och botten ändå ska vara som vanliga amerikaner.

Dessutom ... Det finns ett litet Lost-problem även i Watchmen. Man är mer intresserad av att slänga ut coola presenter i glittrigt papper än att packa upp dem. Alltså: Man introducerar massor av saker utan att utforska dem eller göra något av dem, fullt ut. Men vem vet, alla de glittriga paketen kanske ska räcka i ytterligare 20 avsnitt eller mer ... Så de kanske blir uppackade. Så småningom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.