tisdag 29 september 2020

BOK: Mademoiselle Coco och kärlekens doft av Michelle Marly

Författare: Michelle Marly
Titel: Mademoiselle Coco och kärlekens doft 
Antal sidor: 415
Översättning: Anna Plewka
Originaltitel: Mademoiselle Coco und der duft der liebe
ISBN: 9789188901835
Utgivningsdatum: 2020-07-13
Förlag: Bokförlaget NoNa

Sverige 2020. En modekatalog dimper ner i brevlådan som utlovar ett magiskt höstmode från Ryssland via Paris till Stockholm ... Vad har Ryssland med Paris att göra? Svaret finns att hämta för hundar år sedan, i Paris 2020, och i Mademoiselle Coco och kärlekens doft av Michelle Marly. Gabrielle "Coco" Chanel såg till att Ryssland och Paris evigt förknippas i en symbios som skapar klassiskt, bekvämt och elegant mode. Chanels pärlor? Inspirerade av Romanov pärlorna. Chanels bästsäljande svartvita broderade kollektion? Inspirerad av ryska broderier. Chanels klassiska doft Chanel no 5? Inspirerad av en doft som de fina damerna hade vid tsarens hov.

I Mademoiselle Coco och kärlekens doft engagerar Coco Chanel massor av arbetslösa ryska aristokrater, vackra prinsessor och andra högdjur som flytt till Paris efter revolutionen i Ryssland, som modeller och mannekänger. Dimitri blir hennes stora kärlek och älskare, efter att ho förlorat engelsmannen Artur "Boy" Chapell i en bilolycka, strax före julen 1919.

Som av en händelse börjar Mademoiselle Coco och kärlekens doft precis där filmen om Coco Chanel med Audreu Tatou (Amelie från Mortmartre) slutar. Coco Chanell sörjer Boy och ho ska minsann skapa en doft för huset Chanel till Boys minne, eftersom det var det projekt de talat om innan han dog. Bästa vännen Misha är skeptisk till Chanels överdrivna sörjande, till hur mycket pengar hon slänger ut på jakten på den perfekta doften och även till det faktum att Boy skulle ha varit Coco Chanels stora kärlek. Misha funderar på att Boy hade gift sig, han höll på att skaffa barn nummer två, alla tecken visade på att han skulle avskaffa sia älskarinnor och hålla sig till sin vackra, välbärgade fru i framtiden ... och i testamentet får en annan älskarinna lika mycket som Coco Chanel. Misha anser att kärleken var död redan innan Boy dog, men Chanel är besatt på att skapa ett monument till kärleken. 

Monumentet blir dock snarare ett monument för kärleken till Dimitiri än till kärleken till Boy ...
Dimitri blir den första som Chanel släpper nära, den första som ho berättar om si svåra uppväxt för ... Alla andra, även Boy, har fått höra en påhittad version, full av lycka och framgång. Chanells verkliga uppväxt är som tagen från Bronte systrarnas uppväxt (Två av systrarna dog på grud av vanvård på en skola, deras änkling till pappa skckade dit dem). --- Chanel hade sex syskon, och ingen av hennes systrar överlevde till vuxen ålder. Även Cocos jämnåriga faster (och bästa barndomsvän) dog ung. Chanell själv levde tills hon blev närmare nittio år. 

Varför höll inte förhållandet med Dimitri? Det verkar som om han hade pretentioner på att bli bästa twar i Ryssland - och Chanel hade iga planer på att bli nästa tsarissa, ho var det parisiska modet personifierad. Däremot höll förhållandet med Dimitiss syster Maria livet ut --- Charel hjälpte till så att Maria fick grunda att eget modehus, med ryskt parisiskt mode med betoning på vackra broderier, som finns kvar i Paris än idag.

Svenskkoppling: Maria var föresten gift med den svenske prins Wilhelm och hon säger i boken att svenksar är välrdes tråkigaste folk! (Svenskarna kan inte vara värre än de moderna ryssarna, som verkar vilja utrota allt som är vackert, roligt, flärdfullt, spännande...)

Maria slutade sia dagar hos sin son Lennart Bernadotte på Mainau --- där hon är begravd. Precis som hennes bror Dimitri. Han som inte gifte sig med Coco Chanel ... 

Tänk, så nära det var att Coco Chaell blivit ingift i det svenska (och ryska) kungahuset! Och tänk så många modefans som då hade vallfärdat till hennes sista vila på Mainau ...

Mademoiselle Coco och kärlekens doft är en biografi om en epok, en stad och ett modegeni --- liksom en biografi över så många exilryssar som skapar sig ett nytt liv i Paris. Och givetvis är det en biografi över en doft, med massor av intressanta studiebesök längs vägen -- bland annat i Grasse, de franska parfymernas mecka, som det är härligt att återvände till i litteraturens värld.

Det är inte många episka historiska kärleksromaner som innehåller rafflande dialoger om syntetiska molekyler!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.