söndag 13 september 2020

BOK: Farliga Affärer - Rafflande thrillerdebut av Ellinor Wessel


Farliga Affärer - En rafflande thrillerdebut av Ellinor Wessel!

Författare: Ellinor Wessel
Titel: Farliga Affärer
ISBN: 9789189007864
Förlag: Bookmark Förlag


Utgivningsdatum: 2020-01-15
Det svenska deckarundret tuffar vidare, och håller sig på spåret, lika pålitligt som ett SJ-tåg. Och så kommer Farliga Affärer. Och vrålåker förbli konkurrensen, som en trimmad Porsche på autobahn.

Så här ska man göra modern thriller! Intressanta huvudpersoner, aktuella frågeställningar och extremt hög fart. Farliga Affärer är en riktig bladvändare!

Första halvan av boken överträffar med råge de senaste två Lisbeth-Salander-böckerna och även det mesta av den övriga konkurrensen när det gäller svenska deckare och thrillers. Man lär känna tre huvudpersoner och växlar mellan deras tillvaro och man rör sig i välkända miljöer. London, Malmö, Båstad, Stockholm ...

Kommissarie Thomas Stark skulle lätt kunna bli huvudperson i en ny serie med deckarthrillers. En sympatisk och allmänbildad skåning som vid 55 års ålder ser fram emot sin pension, och drömmen att åka på intressanta arkeologiska utgrävningar över hela världen ska äntligen förverkligas.

Johan Wagner är berättelsens måltavla - har är superrik och framgångsrik inom bilindustrin och blir redan i början av berättelsen kidnappad. Av vem? Och varför?

Emily Tranchell är den sista som hörde ifrån Johan innan han försvann. Hon är hans flickvän, men sista samtalet verkade vara ett "göra-slut-för-att-satsa-på-familjen"-samtal. Ingen vet att de var tillsammans.
Ändå är hon fast besluten att rädda Johans företag och att hjälpa Thomas Stark att hitta Johan.

Efter halva boken byter man miljö och befinner sig plötsligt i Estland. Boken blir mer och mer internationell och börjar handla mer om internationell politik, global brottslighet, pengatvätt och annat som är väldigt svårt att hänga med i.

Kan verkligen det här stämma? Är det trovärdigt? Är det så här det går till? Vad har Ryssland för intressen i Tyskland?

Det är bara att hålla med Thomas Stark --- man har mer koll på historiska epoker och arkeologiska utgrävningar än vad som händer i den internationella politiken.

Detta har däremot hänt i verkligheten, enligt nyhetsrapporteringen i Sverige: 2019 skakades flera svenska storbanker av penningtvättsskandaler. Swedbank och SEB kan ha använts för systematisk penningtvätt i Baltikum. Estlands finansminister hävdar att rysk säkerhetstjänst har varit inblandad.
Ingeting är bevisat - men ingenting är heller motbevisat.

Så de mest långsökta delarna av Farliga Affärer kan mycket väl inträffa. Eller ha inträffat, men tystats ner.

En sak står däremot klar när man läser Farliga Affärer. Alla "the good guys" är uppdelade i små, små områden. Skåne. Stockholm. Estland. Säpo. Finansinspektionen. Ambassader. Ingen har överblick, ingen har koll. Det påminner lite om TV-serien The Looming Tower, där FBI och CIA var så upptagna med att bevaka sina egna intressen gentemot varandra att ingen märkte det stora hotet utifrån.

Det enda som rör sig lätt och smidigt över alla gränser är den internationella brottsligheten.

Författaren Ellinor Wessel kan sina miljöer och sina bilar, om Farliga Affärer någon gång blir film kommer det att bli en snygg och lyxig produkt med skyhög fart från start till mål. Wessel är uppvuxen i Åhus och Warszawa och har tio års erfarenhet av olika chefsroller i bilbranschen, bland annat på BMW, och hon är numera Customer Experience Manager på Jaguar Land Rover Scandinavia. Detta är hennes debutroman - en debut som lovar mycket gott inför framtiden.

BG

23-01-20

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.