onsdag 2 september 2020

BOK: Tam och de åtta drakarna - Fantasyspänning av Stjärnstenen-skaparen Salmson


Författare: Jo Salmson
Serie: Drakriddare samlingsvolym (del 1)
Läsålder: 6-9 år - fast snarare allåldersbok för drakfans och fantasyälskare ...
Antal sidor: 343
Illustrationer: Åsa Ekström
ISBN: 9789178037131
Utgivningsdatum: 2020-09-01
Förlag: Bonnier Carlsen


Stjärnstenen och dess två efterföljare (Draksången, Blånatten) som handlar om Nea och hennes äventyr är en av de finaste fantasyberättelser och trilogier som gjorts i svensk historia. Helt klart internationell klass! 

Så småningom träffar Nea den vackra blå draken Sky och hennes människa, drakriddaren Tam. Han som en gång var tiggarpojken Tam, som drömde om att få flyga fram på en drakes rygg, men det verkar vara omöjligt eftersom drakarna "tillhörde" olika adelsfamiljer.

Att få tag på böckerna om Tam (6 stycken i antalet) och i "rätt ordning" var typ mission impossible. Så NU har Bonnier Carlsen gjort en stor kulturgärning och gett ut böckerna om Tam i två maffiga volymer - 3 böcker i varje.

Alla fans av Stjärnstenen --- det här blir en maffig prequel att sätta tänderna i ! Tiggarpojken Tam och draken Sky är huvudpersoner, men man lär också känna Indre, Tams bästa vän (och framtida drakryttare) och prinsessan som kommer att förvandlas till den vackra silverdraken.

En liten nackdel med samlingsvolymer är att man märker att böckerna i dem förr i tiden var gjorda för att  säljas en och en --- det blir mycket upprepningar när man läser volymen pärm till pärm. För varje "ny bok" ska det ju förklaras vem Tam är, hans historia, allt om Sky och drakarna och vad som hänt tidigare. Det förtar lite av svepet i läsningen.

Något som fint är alla illustrationer av Åsa Ekström som ger lite manga-känsla till boken.

Och sedan är det dags för volym två ... Snygga omslag eller hur? Nyutgåvorna är ännu finare än originalutgåvorna ...

Varje bok slutar med en cliffhanger, och volym två slutar också med ett öppet slut ... Drakarna flyger iväg, men vad blir deras öde och vad ska de uträtta för storverk?

Det får man ju reda på i Stjärnstenen-serien ...

Lyckos er som får alla böcker i "rätt ordning"! Vi andra gläds och denna mycket fina prequel ...

Hoppas att det blir mer fina böcker från Jo Samson i framtiden!

OBS! Läsåldern som rekommenderas av förlaget ... ta detta med en stor nypa salt. Stjärnstenen är rekommenderad för betydligt äldre läsare och givetvis vill man veta vad som hände tidigare ... och det skadar inte att då och då unna sig luftigt skrivna böcker med maffiga illustrationer som får ta plats ... Inget med den här boken är speciellt barnsligt eller barntillvänt, mycket är episkt, skrämmande och tankeväckande ... och skulle filmatiserat kunna platsa i vilken R-rated movie som helst ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.