onsdag 16 september 2020

BOK: Rick av Alex Gino - Vad hände sedan med Melissa?

Författare: Alex Gino
Titel: Rick
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 212
Översättning: Ylva Kempe
Originaltitel: Rick
ISBN: 9789178131495
Utgivningsdatum: 2020-06-10
Förlag: Lilla Piratförlaget


Vi var många som gillade Alex Ginos bok George - en bok som borde ha hetat Melissa! - och vi är många som undrar vad som hände sedan med Melissa. I den nya boken Rick får vi svaret ...


Rick är inte direkt blyg, men han är en sådan kille som aldrig gör något väsen av sig. Visst är pappa väldigt påfrestande med sitt snack om snygga tjejer och om Rick sett några snygga tjejer i skolan, visst är bästa vännen Joey påfrestande med sina pranks och sitt snack om snygga tjejer ... Men Rick säger inte emot.

Inte förrän han börjar sexan och får nya vänner, bland annat en tjej som heter Melissa ... Rick känner igen att hon tidigare hette George och hon blev rejält mobbad av Ricks taskige bästis. Rick följer efter Melissa till skolans regnbågsförening och där lär han känna många nya personer. Potentiella nya vänner ... Om det inte vore för Joey. Och farsan.

Men Rick får en ny allierad i farfar, en krutgubbe som gillar sci-fi och crossdressing --- gärna slå två flugor i en smäll (klä ut sig till utomjordisk kvinna). Men farsan vet inte om det ... Det är som om all frigjordhet hoppat över en generation.

Vad som är underligt med Rick är att huvudpersonen i denna bok lär känna sin farfar. Det är för bövele hans farfar, man brukar hänga med farfar, farmor etc. på jobbet en dag, eller en helg, eller ett lov ... 12 år är väldigt sent för att lära känna farfar! Och han borde egentligen fortfarande jobba och inte bara sitta framför TVn och titta på gamla sci-fi-serier, eftersom Ricks föräldrar bildade familj redan i college.

I Kanaler båtar och kärlek åker Tim och Pru över hela jorden och de är typ 88 ... Det är väldigt länge sedan som panchisar nöjde sig med att sitta hemma och titta på gamla repriser. Och som sagt, farfar borde fortfarande ha jobbat.

Och varför ska man få collegepoäng för att hänga med farfar? Det är ju typ en fördel för fasiken!

Rick är tyvärr en väldigt fördomsfull bok mod äldre och äldre generationer ... vilket är synd i och med att boken försöker sälja sig med att arbeta mot fördomar.

Vad som är kul är att man får träffa Melissa igen.

Det är också positivt att man tar "ace" på allvar --- Rick är asexuell (kallat "ace"), han tänder varken på tjejer eller killar --- och i ett samhälle där barn sexualiseras och blir till sexobjekt och ska hitta en partner och "bli ihop" i allt yngre åldrar (se t.ex. mycken svensk barlitteratur) och det finns så många folk som likt ricks bästis och farsa kräver att man ska spana på snygga tjejer i skolan.

Det som är mindre bra är klubben som Rick går med i --- man tycks mest diskutera grammatik (som INTE är ett hett ämne bland svenska 9-12-åringar, bokens målgrupp), och när man översätter så ... "singulart de?" --- vad är det för nåt, är det är hemma, och varför bry sig, när man bara kan säga hen?


Kanske dags att exportera hen till Amerika? Ordet är en bra uppfinning!


Det finns fler böcker av Alex Gino som handlar om marginaliserade barn ... och Rick får ett lyckligt slut till sist, när han kommer ut som "ace" och liksom Melissa kräver att man tar honom på allvar och inte bara säger att han kommer att växa ifrån det ...

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.