fredag 4 september 2020

BOK: Rån och inga visor - Dags för påtår med rån!Catharina Ingelman-Sundberg på Bokmässan i Göteborg. Foto: Belinda Graham


Kaffe-med-rån-ligan är tillbaka, för påtår med rån!


Författare: Catharina Ingelman-Sundberg
Märtha drömmer om att simma i pengar!
TitelRån och inga visor
Serie: Pensionärsligan 
Antal sidor: 399
ISBN: 9789137146812
Förlag: Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2017-05-03 (pocket)Kriminellt kul! 
Alla verkar älska Catharina Ingelman-Sundberg. I Italien, Frankrike, England .... Hon har den typ av humor som verkar gå hem överallt, både i olika åldrar och i olika länder. Det här är en humor som är varmhjärtad och lättöversatt.

Humoristiska förvecklingar för alla åldrar

Man skulle kunna tro att en pensionärsliga i första hand drar till sig äldre läsare, men så är inte fallet. Kaffe med rån och dess uppföljare har hängivna fans från 9 år och uppåt. Det är något med humorn och pensionärernas sätt att ständigt stå upp för svaga och deras övertygelse att de kan rädda den svenska välfärden - även skolan! - som gör att pensionärsligan går hem i alla åldrar.


Drömmen om den perfekta kuppen

Rån och inga visor börjar med en häftig kupp som skulle ha kunnat vara med i en Ocean’s Eleven film eller vilken Hollywood-kupp-film som helst. Som grand finale. Men här är det bara början!

I Rån och inga visor har pensionärsligan flyttat till Danderyd och i inledningen av boken rånar de Nordeabanken och får ihop lite över tio miljoner i sedlar, fem guldtackor, tre guldhalsband, tre myntsamlingar och en frimärkssamling. Som i och för sig skadas så mycket under kuppen att den förmodligen förlorar allt värde. Sopbilen som används till rånet parkeras i grannens pool, som senare cementfylls.
Läs även om Casinokuppen i
Låna är silver - Råna är guld!

Tio miljoner räcker inte långt

Pensionärsligan känner sig riktigt duktiga, för rånet ska finansiera den försvinnande välfärden … Men när 10 miljoner ska delas upp som bonusar till 70 000 undersköterskor och man ska stödja den utarmade kulturen och sjömännen och barnomsorgen … då verkar det futtigt. Dessutom planerar Märtha ett lyxigt äldreboende med ätbar mat, duktiga kockar, dans, dejting, yoga och konstkurser, och smakar det, så kostar det.

När ett facebookinlägg visar att grannen glatt köpt en yacht för 700 miljoner (han som inte taxerar någon inkomst alls i Sverige) börjar pensionärsligan känna sig som amatörer. 700 miljoner, det är ju 70 bankrån! De känner sig som väldigt små fiskar i ett hav där det går många stora hajar.

Robin Hood gänget ger sig av till St Tropez

Det står klart att pensionärsligan måste fixa en ny strategi för att få in tillräckligt med pengar för sin organisation Grindslanten som Robin-Hood-aktigt ska dela ut pengar till behövande.

Sagt och gjort. Pensionärsligan bestämmer sig för att börja jaga de riktigt stora pengarna hos finanshajar, skattesmitare och riskkapitalister. Inklusive grannen med den stora yachten.

De gör slag i saken och sätter kurs mot St Tropez för att sätta sin plan i verket.


Kaffe med rån faller alla i smaken
Catharina tillsammans med ett fan: författaren Romain Puértolas.
Foto: Belinda Graham


2012 kom Kaffe med rån, den första boken om pensionärsligan, som från början inte är en liga utan bara ett gäng pensionärer som tröttnat på dålig välfärd och bestämmer sig för att ge sig in på brottets bana. Nu är böckerna om pensionärsligan översatta till 29 språk och ges ut i 50 länder. Kaffe med rån har till exempel legat etta på topplistan i England, Italien, Canada, Tyskland, Tjeckien och Frankrike.

Böckerna är också populära i Norge, Finland, Brasilien och Förenade Arab-Emiraten. Ett av Catharinas största fans är den framgångsrike franske författaren Romain Puértolas (Den fantastiska berättelsen om Fakiren som fastnade i ett IKEAskåp) som blev överlycklig över att träffa sin idol när han kom till Sverige --- och över att upptäcka hans bok på svenska kommit ut på samma förlag. Den översatta franska titeln av Kaffe med rån lyder förresten ordagrant “Hur man rånar en bank utan att bli av med sina löständer”.

Ett lätt satiriskt bett

Den subversiva och samhällskritiska, lätt satiriska humorn i Catharinas böcker är som gjord för det franska språkområdet -- man har tagit lätt på respekt för överheten ända sedan Asterix dagar. I Italien belönades Catharinas humor med det prestigefyllda Premio Roma: För en glad och övertygande kriminalkomedi med mänsklig värme.

Missa inte att ha kriminellt kul med pensionärsligan!

Belinda Graham

PS. Rekommenderas också: Ljudboken, inläst av Helge Skoog - Ture Sventon skådespelaren tar sig an nya brott - och rån - istället för temlor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.