torsdag 17 september 2020

BOK: När Mamma Mu mötte Kråkan första gången - Århundradets prequel! - av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Författare: Jujja Wieslander
Titel: När Mamma Mu mötte Kråkan första gången 
Serie: Mamma Mu och Kråkan
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Illustrationer: Sven Nordqvist
ISBN: 9789129725650
Utgivningsdatum: 2020-08-28
Förlag: Rabén & Sjögren


Århundradets prequel! I alla fall i den svenska barnboksvärlden ... Så marknadsförs denna nya bok som inte kommer att göra några Mamma Mu och Kråkan fans besvikna. Kråkan är redan en fullfjädrad karaktär (ursäkta ordvitsen!) --- och det är också Mamma Mu. De är som de alltid har varit.

Mamma Mu är vänlig, snäll, omtänksam, optimistisk och allmänt Mamma-Mu-ig. 

Kråkan är grinig, sur och "deprolerad". 

Fast egentligen heter det deprimerad ... Kråkan har födelsedag och är inte glad, inte alls som i den gamla sången "Ska man inte vara glad på sin födelsedag, när ska man då vara glad ...?!"

Kråkan försöker att beställa korv och pommes i korvkiosken. Hon som säljer korv hör inte hans beställning, utan bara kra-kra-kra ... Men Mamma Mu kan prata med människorna och av bondefamiljen beställer hon en pannkakstårta ... PRECIS så firas första födelsedagen i Pettson och Findus boken Pannkakstårtan! En insider homage, måhända? Findus firas med pannkakstårta av Pettson ... och nu firar Mamma Mu Kråkan med pannkakstårta. Konstigt nog kan Mamma Mu prata med människor men det kan inte Kråkan --- lite ojämnt fördelad antropomorfisering?!
Mamma Mu fixar paket också. Och till sist låter sig Kråkan firas av en ko ... och de blir vänner.

När det gäller århundradets prequel inom svensk barnlitteratur ... var inte det när Pettson hittade kattungen Findus i en låda med Findus ärtor och de blev vänner ... ?!

Sven Nordqvist har i alla fall varit med om BÅDA århundradets prequel --- med den äran! Är inte detta värt att fira med pannkakstårta?!

Ska man inte vara glad när man läser Mamma Mu (och Pettson och Findus) och kollar in alla de festliga illustrationerna ... när ska man då vara glad, trallala?! Värt att påminna om: Mamma Mu föddes i radio, med sång och musik, och Mamma Mu är fortfarande en väldigt audio-orienterad figur. Man kan riktigt höra hennes röst och hennes rim --- och hennes sång! --- även i böckerna, men det är ju härligt med de tryckta böckerna med Sven Nordqvists illustrationer. Nu har ju Mamma Mu och Kråkan ett nytt bok-tryckt (och bok-tryggt!) liv tillsammans ... och DET är det fina i kråksången!


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.